Foto: LETA

Krievijas parlamenta apakšpalāta Valsts dome otrdien pirmajā lasījumā atbalstījusi likumprojektu, kas var novest pie Krievijas interneta izolācijas no ārpasaules.

Likumprojektu atbalstīja 334 deputāti, bet pret to balsoja 47 likumdevēji.

Debates pirms balsojuma izvērtās neierasti kaislīgas, un daudzi deputāti no mazajām partijām kritizēja likumprojektu, norādot, ka to nav sarakstījuši eksperti un tā īstenošana izmaksās pārāk dārgi.

Kritiķi arī bažījas, ka tas pastiprinās cenzūru un galu galvā var novest pie izolēta tīkla, līdzīgi tam, kāds ir Ziemeļkorejā.

Likumprojekta autori savukārt apgalvo, ka Krievijai esot jārūpējas par sava tīkla drošību pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps pagājušajā gadā nāca klajā ar ASV jauno kiberdrošības stratēģiju.

ASV mainīja pieeju pēc vairākiem kiberuzbrukumiem, kuros ASV amatpersonas vainoja Krieviju, Irānu, Ziemeļkoreju un Ķīnu, un brīdināja, ka turpmāk šādos gadījumos ASV gan aizsargāsies, gan atbildēs ar pretuzbrukumu.

Krievijas likumprojekta atbalstītāji apgalvo, ka mērķis ir radīt "aizsardzības mehānismu, lai nodrošinātu interneta tīklu stabilu ilgtermiņa darbību Krievijā" gadījumā, ja ASV censtos to apdraudēt.

Likumprojektā ierosināts izveidot centru, kas "nodrošinātu un kontrolētu interneta datplūsmas maršrutēšanu", un uzlikt par pienākumu interneta pakalpojumu sniedzējiem īstenot "tehniskus pasākumus, lai izturētu draudus".

Likumprojekts arī paredz regulāri testēt, vai Krievijas internets var funkcionēt izolētā veidā.

Tomēr likumprojekta autori nespēja pateikt, kādas būtu šīs iniciatīvas ilgtermiņa izmaksas, kādus draudus šādā veidā būtu iespējams atvairīt, un kā tas viss īsti darbotos. Taču autori norādīja, ka otrajā lasījumā likumprojektā varētu tikt iekļauts arī ekspertu viedoklis.

Kritiķi šajā likumprojektā saskata kārtējo pierādījumu varasiestāžu centieniem ierobežot interneta brīvību.

"Tas ir ļoti nopietni. Tas ir ceļš pretī Krievijas izolācijai (..) no interneta," brīdināja žurnālists Andrejs Soldatovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!