Foto: AFP/Scanpix

Kritikas krustugunīs pirmdien nonācis ultrakonservatīvais Krievijas parlamenta deputāts Vitālijs Milonovs, kurš demonstrācijā nedēļās nogalē izteicies, ka Sanktpēterburgas Likumdevēju sapulces divu ebreju tautības deputātu senči esot kristiešus "vārījuši katlos".

Ar savām homofobiskajām iniciatīvām pazīstamais "Vienotās Krievijas" deputāts uzbruka diviem Sanktpēterburgas opozīcijas deputātiem, kas aktīvi piedalās protestos pret Īzaka katedrāles atdošanu pareizticīgo baznīcai.

"Kristieši izdzīvoja par spīti tam, ka Borisa Višņevska un Maksima Rezņika senči vārīja mūs katlos un izbaroja mūs zvēriem," svētdien demonstrācijā, kurā bija pulcējušies Īzaka katedrāles atdošanas atbalstītāji, sacīja Milonovs.

Vietējais likumdevējs Aleksejs Kovaļovs ierosinājis sākt krimināllietu par iespējamu kūdīšanu uz naidu, savukārt sabiedrībā pazīstami ebreji Milonova izteikumus nodēvējuši par apkaunojošiem un reliģisku spriedzi provocējošiem.

"Ir nepieņemami, ka Valsts domes deputāts nāk klajā ar šādiem bezatbildīgiem paziņojumiem," sacīja sacīja Krievijas Ebreju kopienu federācijas pārstāvis sakariem ar presi Boruhs Gorins.

"Šādi paziņojumi ož pēc viduslaiku tumsonības, diskreditē mūsdienu Krieviju un ir apkaunojoši partijai, kuru viņš pārstāv," Gorins skaidroja žurnālam "Lekhaim".

Krievijas Ebreju kongresa prezidents Jurijs Kaners ziņu aģentūrai AFP sacīja: "Katram normālam cilvēkam ir skaidrs, ka tie ir ebreju izcelsmes likumdevēji un viņš [ar saviem izteikumiem] bija domājis ebrejus."

Sanktpēterburgas varasiestādes janvāra pirmajā pusē paziņoja, ka Īzaka katedrāle, kas padomju varas gados tika padarīta par muzeju, tiks atdota atpakaļ baznīcai.

Pret šādu soli iebilst daudzi pilsētas iedzīvotāji un muzeju eksperti. Daži eksperti bažījas, ka baznīca pametīs novārtā eksponātus. Vairāk nekā 200 000 cilvēku parakstījuši tīmekļa petīciju pret katedrāles atdošanu baznīcai.

Pēc franču arhitekta Ogista Rikāra de Monferāna projekta no 1818. līdz 1858. gadam būvētais dievnams bija Krievijas impērijas galvenā katedrāle.

Padomju varas sākuma gados tajā tika ierīkots ateisma muzejs, bet 1937. gadā mākslas un vēstures muzejs.

Kopš 90. gadiem katedrālē lielajos baznīcas svētkos notiek dievkalpojumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!