Foto: EPA/Scanpix/LETA

Krievijas spēki ir pilnībā sagrābuši un kontrolē Luhanskas apgabala pilsētu Severodonecku, bet ukraiņi ir atkāpušies uz sagatavotām pozīcijām, sestdien pēcpusdienā paziņojis Severodoneckas civili militārās administrācijas vadītājs Aleksandrs Strjuks.

Ukrainas Prezidenta biroja padomnieks Oleksijs Arestovičs sestdienas vakarā gan norādīja, ka Severodoneckā turpina darboties Ukrainas specvienība, kas dod mērķu koordinātes Ukrainas artilēristiem. Līdz ar to nevarot teikt, ka spēki ir “tīrā veidā atvilkti no Severodoneckas”.

Strjuks iepriekš televīzijā teica, ka pilsēta ir nonākusi pilnīgā Krievijas kontrolē. "Pilsēta jau ir pilnīgā Krievijas Federācijas okupācijas kontrolē, viņi cenšas tur ieviest savu kārtību. Cik man zināms, iecelts kaut kāds "komandants", vāc kaut kādus aktīvus," Strjuka teikto televīzijā citē aģentūra UNIAN.

Amatpersona papildina, ka pilsēta ir ievērojami cietusi, bet pauž cerību, ka tā drīz atgriezīsies Ukrainas kontrolē. Iedzīvotājiem pilsētu atstāt esot iespējams tikai uz Krievijas okupētajām teritorijām.

"Ja būs iespējams nokļūt uz Ukrainas kontrolēto teritoriju, lielo zemi, tā teikt, tad mēs bez vārda runas to veicināsim. Bet faktiski tādas iespējas nav," viņš skaidro.

Civiliedzīvotāji, kas bija patvērušies rūpnīcā "Azot", jau pamet teritoriju un okupanti tos aktīvi filmē propagandas nolūkiem, turpina Strjuks.

Savukārt Ukrainas karavīri atkāpušies uz sagatavotām aizsardzības pozīcijām, viņš atklāj.

Krievijas armija Severodoneckas un atlikušās Luhanskas apgabala daļas ieņemšanai pēdējās nedēļās bija piesaistījusi visus pieejamos spēkus, ziņoja Ukraina. 24. jūnijā kļuva zināms par armijas lēmumu atkāpties no smagi apšaudītajām un sagrautajām pozīcijām Severodoneckā, atgādina UNIAN.

Okupanti tikmēr turpina centienus ieņemt Siverskijdonecas upes otrā krastā esošo Lisičansku.

Severodoneckas un apkārtnes ieņemšanai Krievija ir sakoncentrējusi lielus spēkus un milzīgu artilērijas daudzumu. Frontes karstajos sektoros okupanti izšauj līdz 1000 artilērijas šāviņiem stundā, paziņoja aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs.

Smagas artilērijas apšaudes ir raksturīga Krievijas taktika. Nespējot realizēt 21. gadsimta karu, Krievija atgriezusies pie savas ierastās taktikas iznīcināt visu sev priekšā, raidījumā "Komandcentrs" skaidroja bijušais NBS komandieris Raimonds Graube.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!