Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainas iepriekšējā vara strādājusi citas valsts interesēs, valsts drošības dienestā darbojās Krievijas aģenti un operācija Krimā ir plānota vairākus gadus, atsaucoties uz jauno pagaidu ģenerālprokuroru, ziņo aģentūra UNIAN.

To ģenerālprokurors Oļegs Mahinckis paziņojis svētdien Ukrainas nacionālās televīzijas tiešraidē. Noskaidrots, ka konflikts Krimā nav izcēlies spontāni, bet gan ticis plānots vairākus gadus, norāda Mahinckis.

"Patiešām, pēdējos četrus gadus bijusī Ukrainas vara nodeva nacionālās intereses, tā strādāja tikai personīgās kases, savu kabatu piepildīšanai," stāstīja ģenerālprokurors. Vara arī darbojusies citas valsts interesēs un pēdējo četru gadu laikā pastrādāja noziegumus, viņš uzsver.

Ukrainas drošības dienestā strādājuši ne tikai ārvalsts pilsoņi, bet arī Krievijas drošības dienestu aģenti. Mahinckis norāda, ka ir sākta izmeklēšana un vainīgie tiks saukti pie atbildības.

"Un viss notika, un šis scenārijs ir gatavots iepriekš. Šie fakti tiks novērtēti un tiks pieņemts lēmums, un visas šīs personas tiks sauktas pie kriminālatbildības," brīdina Mahinckis.

"Delfi" jau vēstīja, ka aizvadītajās dienās spriedze Ukrainā sasniegusi jaunus augstumus. Krimā svarīgākos objektus ir ieņēmušas vai ielenkušas Krievijas armijas vienības. Tikmēr Maskavā ir sākusies "devalvācijas panika" un iedzīvotāji maina rubļus pret ārvalstu valūtām.

Sestdien Krievijas parlaments atļāva karaspēka izmantošanu Ukrainā, lai aizsargātu savus "tautiešus". Svētdienas rītā Ukrainā sākusies vispārējā mobilizācija.

NATO, kā arī virkne Rietumvalstu izteikušas brīdinājumus Krievijai tūlītēji pārtraukt agresiju Krimā, kā arī uzstājušas uz Ukrainas nedalāmību.

Savukārt Latvijā, kā arī pārējās Baltijas valstīs, Polijā, Ukrainā un Krievijā notikuši protesti un piketi pret Krievijas armijas invāziju Ukrainas teritorijā. Maskavā notika arī vērienīgs Putina politikas atbalsta gājiens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!