Foto: EPA/Scanpix/LETA

Svētdien, 15. augustā, "Taliban" bez kaujas ieņēma Afganistānas galvaspilsētu Kabulu, līdz ar to noslēdzot visas valsts teritorijas iekarošanu. Šķiet, amerikāņi pat nebija paspējuši izvest visus savus armijas spēkus, nemaz nerunājot par iepriekšējā režīma piekritējiem. Talibi gan ir noskaņoti salīdzinoši miermīlīgi un sola visiem piedot. Tomēr jauno islāma emirātu cels viņi paši. Tieši svētdien Andrejs Siņicins sarunājās ar politologu Arkādiju Dubnovu par "Taliban" straujās uzvaras iemesliem, viņu plāniem un iespējamajiem draudiem pasaulei.

Kamēr mēs sarunājamies, Kabulā notiek varas maiņa. Kā talibiem izdevās tik ātri iekarot valsti?

Iemesli noteikti ir dažādi, es varu piedāvāt vienīgi versijas. Pirmā un galvenā – pēc amerikāņu paziņojuma par to, ka amerikāņi neatsakās izvest savu armiju, talibi pamanīja, ka iestājas reāls varas vakuums, ka valsts bruņotie spēki provincēs ir rīcībnespējīgi, ka Afganistānas militāro struktūru stiprināšana, kas pēdējos gadus bija ASV administrācijas mērķis, saglabājot pastāvošo režīmu Kabulā, izrādījusies veltīga, jo paši afgāņi šo stiprināšanu uztvēra kā iespēju izdzīvot vai pat kā peļņas avotu – kā visnotaļ koruptīvu praksi.

Ar izdevēja atļauju portālam "Delfi" ir ekskluzīvas tiesības latviešu valodā pārpublicēt neatkarīgā Krievijas medija "Republic.ru" (bijušais "Slon.ru") rakstus. Sadarbību uzsākam 2019. gadā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!