Foto: Shutterstock

Krievijas prezidenta Cilvēktiesību padome nosodīja sieviešu apgraizīšanas operāciju veikšanu Maskavas klīnikā, ziņo "Interfax", atsaucoties uz iepriekš publicēto ziņu izdevumā "Meduza".

"Šī informācija mani šokēja. Es saprotu, ka pieprasījums rada piedāvājumu, bet kā varēja rasties doma sniegt šādu pakalpojumu. Šermuļi pārņem," teica Cilvēktiesību padomes Sociālo tiesību pastāvīgās komisijas priekšsēdētāja Irina Kirkova.

Viņa atzīmēja, ka sieviešu apgraizīšana, kas tiek veikta pusaudzēm līdz pubertātes iestāšanās sākumam (vecumā no pieciem līdz 12 gadiem, pēc klīnikas sniegtās informācijas) "ir briesmīga, kropļojoša procedūra, kas liedz meitenei izjust lielu daļu ar intīmo dzīvi saistīto emociju."

Reliģisku apsvērumu dēļ veikta operācija nevar būt par pamatu klīnikas komercinteresēm, piemetina Kirkova.

Kirkova nepiekrīt argumentam, ka klīnikās veiktās operācijas nodara mazāku ļaunumu meiteņu veselībai, nekā mājas apstākļos izdarītās, bet gluži otrādi – palielina šo operāciju pieejamību. Viņa uzskata, ka tās jāizskauž pavisam – lai tās netiktu pieļautas ne mājas, ne stacionāros apstākļos.

Medijs "Meduza" otrdien rakstījis, ka Maskavas medicīnas centrs "Best Klinik" savā mājaslapā piedāvājis sieviešu apgraizīšanas pakalpojumu – operāciju meitenēm, kas tiek īstenota reliģisku vai rituālu iemeslu dēļ. Šī informācija pašlaik klīnikas mājaslapā vairs nav atrodama.

Klīnika piedāvā veikt pārbaudes dažādās medicīnas jomās – no stomatoloģijas un psihoterapijas, līdz ķirurģiskām un kosmētiskām operācijām, to skaitā arī klitorektomija – tā saucamā sieviešu apgraizīšanas operācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!