Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas spēki jūnijā veikuši virkni operāciju pret ASV vadīto koalīciju Sīrijā, tostarp pagājušajā nedēļā noticis trieciens pret stratēģiski nozīmīgu bāzi valsts dienvidos, atsaucoties uz amerikāņu militārajām amatpersonām, vēsta "The Wall Street Journal".

Krievijas darbības rada bažas, ka pārrēķināšanās varētu novest pie neplānota konflikta starp ASV un Krievijas spēkiem Sīrijā. Spriedze starp Vašingtonu un Maskavu jau ir augsta kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā. ASV palīdz Kijivai pretoties okupantu spēkiem.

Viens no minētajiem incidentiem noticis pagājušajā trešdienā Tanfas bāzē pie Sīrijas robežas ar Jordāniju. Krievijas spēki veikuši gaisa triecienu pa bāzi, kurā ASV karavīri apmāca vietējos kaujiniekus islāmistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") atdzimšanas nepieļaušanai.

Krievija pirms uzlidojuma brīdinājusi ASV, norādot, ka atbildēs par uzbrukumu Sīrijas valdības spēkiem, kurā esot iznīcināts transportlīdzeklis un ievainoti karavīri.

Drīz pēc tam divi Krievijas Su-35s un viens Su-24 veikuši triecienu pa Tanfas bāzes sargposteni, atsaucoties uz ASV amatpersonām, raksta "The Wall Street Journal".

Krievijas brīdinājums par gaidāmo triecienu ļauj spekulēt, ka Maskava nevēlējās tiešā veidā vērsties pret ASV spēkiem, bet vajā to vadīto misiju Sīrijā. Šādas situācijas konflikta laikā jau iepriekš radījušas saspringtas situācijas.

Trešdienas trieciena brīdī ASV karavīri bāzē nav atradušies un arī koalīcijas karavīri nav cietuši. Tomēr ASV amatpersonas notikušo raksturo kā "būtiski pieaugošu provokāciju".

Tāpat pagājušajā nedēļā Krievijas spēki nosūtījuši divus Su-34 iznīcinātājus uz vietu, kur ASV veica reidu pret "Daesh" spridzekļu ražotni. Iznīcinātāji apkaimi pametuši tikai pēc tam, kad ASV pacēla gaisā savas F-16 lidmašīnas, raksta medijs.

Pēdējo divu nedēļu laikā Sīrija notikuši arī citi incidenti, par kuriem amatpersonas detalizētāku informāciju nav atklājušas.

ASV galvenais reģionālais ģenerālis Eriks Kurilla paziņojumā skaidroja, ka ASV cenšas novērst pārpratumus, kas varētu novest pie neplānota konflikta. "Tomēr Krievijas nesenā uzvedība ir provokatīva un eskalējoša," viņš brīdina.

Tanfas bāzē atrodas līdz 200 ASV karavīru, kas vietējos kaujiniekus apmāca cīņai pret "Daesh". Kopumā Sīrijā ir aptuveni 900 amerikāņu karavīru, raksta medijs. ASV karavīri apmāca arī Sīrijas kurdu spēkus valsts austrumos.

Tanfas bāze izvietota pie nozīmīgas šosejas, kas savieno Irāku ar Sīriju. Bašara al Asada valdība un tās sabiedrotās Krievija un Irāna jau sen vēlas ASV spēku aiziešanu no turienes.

"Daesh" tā sauktais "islāma kalifāts" tika sakauts 2019. gadā, tomēr ASV turpina apmācīt vietējos spēkus, lai nepieļautu grupējuma atdzimšanu.

ASV un Krievijas spēki Sīrijā darbojas jau gadiem. Konfliktus un pārpratumus palīdz novērst komunikācijas kanāls starp abu valstu misijām. Tomēr saspringtas situācijas starp abu valstu spēkiem Sīrijā ir bijušas vairākkārt.

Viens no nopietnākajiem incidentiem notika 2018. gada februārī, kas Krievijas militārās kompānijas "Vagner" algotņi virzījās uz ASV koalīcijas kontrolētu teritoriju. Pēc ASV brīdinājumiem pārtraukt uzbrukumu amerikāņi deva prettriecienu, nogalinot "pāris simtus krievu", 2018. gadā atklāja toreizējais ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo. Krievija pati tolaik noliedza, ka tai būtu kāds sakaras ar šo incidentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!