Krievijas īpašo uzdevumu vienība otrdien triecienā ieņēma autobusu Miņeraļņije Vodu pilsētā valsts dienvidos, kur divi teroristi bija saņēmuši par ķīlniekiem aptuveni 30 cilvēkus. Vismaz vienu no ķīlniekiem nogalināja snaiperis, bet otrs ievainots un aizturēts paziņoja Kremļa pārstāvis.
Visi ķīlnieki atbrīvoti un neviens no viņiem uzbrukumā nav cietis, paziņoja Krievijas prezidenta palīgs Sergejs Jastržembskis.

Pēc citu avotu ziņām, daži ķīlnieki guvuši nenozīmīgus ievainojumus no plīstošiem stikliem.

Aģentūras "Reuters" fotogrāfs notikuma vietā ziņoja, ka vispirms autobusā, domājams, tika iemesta dūmu granāta, jo to apņēmuši dūmi, bet pēc tam to ieņēmuši specvienības karavīri. Operācija ilgusi aptuveni 40 sekundes.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins izteicis pateicību specvienības dalībniekiem, kas veica operāciju.

Krievijas milicijas un specdienestu darbinieki, kā arī citas amatpersonas 13 stundas veda sarunas ar abiem teroristiem.

Divi teroristi otrdienas rītā nolaupīja autobusu "Ikarus" Stavropoles novadā Ziemeļkaukāzā un saņēma par ķīlniekiem 41 cilvēku, kas atradās autobusā, bet vēlāk vairākus no viņiem atbrīvoja. Pēc dažādām ziņām, atbrīvoto skaits bija astoņi līdz 14.

Teroristi pieprasīja atbrīvot piecus čečenus, kas notiesāti par līdzīgu autobusa nolaupīšanu 1994.gada maijā Miņeraļnije Vodos.

Krievijas ziņu aģentūras, atsaucoties uz avotiem drošības spēkos, ziņoja, ka viens no nolaupītājiem ir 1967.gadā dzimušais čečens Sultāns Saīds Idijevs, kurš jau izcietis sodu par līdzdalību 1994.gada nolaupīšanā.

Čečenu separātistu vadība nosoda otrdien notikušo ķīlnieku sagūstīšanu, paziņoja separātistu prezidenta Aslana Mashadova preses sekretārs Mairbeks Vačagajevs.

Viņš nosauca par nepieņemamām jebkādas akcijas pret Krievijas civiliedzīvotājiem.

"Es nevaru pateikt, kāda ir šo cilvēku [nolaupītāju] tautība - tā var būt jebkāda. Mēs galīgi neko nezinām par viņu mērķiem," piebilda Vačagajevs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!