Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas spēki aktīvi darbojas Ukrainas austrumos kopš bruņotā konflikta paša sākuma pagājušā gada aprīlī, paziņojis ASV vēstnieks NATO Duglass Lūts.

"Galveno lomu konfliktā spēlē Krievijas militārie speciālisti, kas karo ar sarežģītu militāro tehniku, kuru nevar vadīt neapmācīti prokrieviskie kaujinieki," pavēstīja Lūts.

Pēc viņa teiktā, Krievijas karavīri Ukrainas teritorijā karo gan bez atpazīšanas zīmēm, gan Krievijas karaspēka formās. Donbasā ir pārstāvētas gan kaujas vienības, gan izlūkošanas operatīvie darbinieki.

Lūts arī norādīja, ka pagājušā gada augustā Krievija veica tiešu militāru intervenci un ieveda Ukrainā veselus bataljonus pilnā sastāvā. Tomēr ASV nav iemesla domāt, ka šobrīd Krievija veiks atkārtotu tāda mēroga iebrukumu.

Vēstīts, ka Ukrainas austrumos notiek bruņots konflikts starp Ukrainas spēkiem un Maskavas atbalstītiem kaujiniekiem, kā arī Krievijas armijas vienībām. Krievija noliedz, ka tā būtu saistīta ar šo konfliktu, lai gan Kijeva un NATO norāda, ka Maskava uz Donbasu nosūta karavīrus un ieročus. Tikmēr Maskava nav noliegusi, ka uz Ukrainu karot dodas krievu brīvprātīgie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!