Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vairāk nekā pusmiljons Ukrainas teritorijā ar Krievijas atbalstu nelikumīgi izveidoto Doņecaks un Luhanskas "tautas republiku" iedzīvotāji piedalīsies Krievijas Valsts domes vēlēšanās, paziņoja Krievijā valdošās partijas "Vienotā Krievija" ģenerālpadomes sekretārs Andrejs Turčaks.

Viņš paskaidrojis, ka nedrīkst pieļaut situāciju, kad Krievijas pilsoņiem tiek liegtas politiskās tiesības viņu dzīvesvietas dēļ, raksta portāls "Currenttime".

"Šie 500 tūkstoši cilvēku [Donbasā], kas pieņēmuši Krievijas pilsonību, piedalīsies Valsts domes vēlēšanās," uzsvēris Turčaks.

Saskaņā ar pieejamiem datiem Krievijas pases Krievijas kontrolētajās Doņeckas un Luhanskas daļās saņēmuši 527 tūkstoši cilvēku. Amatpersonas prognozē, ka līdz gada beigām Krievijas pilsonību varētu būt ieguvis jau miljons šo teritoriju iedzīvotāju.

Ukrainas Ārlietu ministrs Dmitrijs Kuleba uzsver, ka Krievijas pasu piešķiršana ir daļa no Kremļa hibrīdkara pret Ukrainu.

Karš Ukrainas austrumos sākās 2014. gadā. Ukraina Krievijas kontrolēto teritoriju iedzīvotājus joprojām uzskata par saviem pilsoņiem, turklāt daudzi turpina saņemt Ukrainas pensijas un pabalstus. Savukārt Krievijas pasu piešķiršanu Kijeva uzskata par nelikumīgu un aicina šos dokumentus neatzīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!