Krievijas vēstnieks Irākā Vladimirs Titorenko pirmdien intervijā arābu telekompānijai "Al-Arabia" paziņoja, ka autokolonna ar Krievijas diplomātiem un žurnālistiem svētdien Irākā tikusi apšaudīta aptuveni pusstundu vai 40 minūtes, un ka uguni atklājuši amerikāņi.
"Turklāt bija acīmredzams, ka mēs esam ārzemnieki, nevis arābi. Padomnieks ekonomikas jautājumos mēģināja ar rokām signalizēt, ka mēs esam ārzemnieki, bet par atbildi tika atklāta uguns. Viņš tika ievainots galvā," sacīja vēstnieks, kurš pats incidentā guva vieglu ievainojumu rokā.

"Es nekavējoties informēju Maskavu un vēstniecību, paziņojot, ka amerikāņi sākuši šaut uz Krievijas vēstniecības auto, pirmkārt, uz Krievijas vēstnieka auto," uzsvēra diplomāts.

Titorenko piebilda, ka trīs vai četras civilas automašīnas atradušās netālu no Krievijas autokolonnas, un ka šajos auto divi cilvēki nogalināti.

ASV Bruņoto spēku pavēlniecība izplatījusi paziņojumu, ka incidenta vietā amerikāņu karavīru nav bijis.

Svētdien telekanāla "Rossija" korespondents Aleksandrs Minakovs, kurš pats bija šo notikumu līdzdalībnieks, informēja, ka autokolonna ar Krievijas diplomātiem un žurnālistiem, kas svētdien tika apšaudīta Irākā, ievainojot vairākus cilvēkus, bija nokļuvusi amerikāņu un irākiešu krustugunīs tūlīt pēc izbraukšanas no Bagdādes.

"Tur jau bija Irākas karaspēka pozīcijas - tanki, bruņutransportieri, artilērija, ierakumi.. Un, kad mēs tikai sākām braukt ārā [no pilsētas], absolūti negaidīti sākās ļoti spēcīga irākiešu pozīciju apšaude," stāstīja Minakovs.

Viņš stāstīja, ka "tankā, kas atradās 150 metru no mums, trāpīja lādiņš, tas uzsprāga. Pēc tam 50 līdz 70 metrus no mums sāka sprāgt lādiņi, un bija bija spēcīga uguns no automātiskajiem ieročiem. Protams, irākieši sāka atbildēt, tāpēc mēs nokļuvām.. krustugunīs".

"Pirmās trīs mašīnas ar diplomātiem tika praktiski izcaurumotas. Mūsu vēstniekam Vladimiram Titorenko vienkārši veicās: lode trāpīja priekšējā stiklā un izlidoja starp viņu un šoferi. Bet, diemžēl, trīs [vēstniecības] darbinieki guva ievainojumus, viens no viņiem diezgan smagu - lodes ievainojumu vēderā," teica telekanāla "Rossija" korespondents.

Pārējiem diviem ievainotajiem lodes trāpījušas kājā un rokā.

Pēc viņa vārdiem, viena no vēstniecības mašīnām bija tādā mērā cietusi, ka to nācies atstāt apšaudes vietā. Ložu pēdas redzamas visās mašīnās.

Diplomāti pārnakšņojuši Felludžas pilsētā un pirmdien ieradās Sīrijā, savukārt žurnālisti - telekanālu " "Pervij kanal", "Rossija" un "TV Centr" filmēšanas grupas svētdienas vakarā saviem spēkiem nokļuvuši līdz Jordānijas robežai.

Krievija sestdien paziņoja, ka drošības apsvērumu dēļ atsauc savu vēstnieku Irākā Titorenko un viņš atstās Bagdādi.

Krievijas vēstniecībā Bagdādē turpina strādāt 12 cilvēki no diplomātiskā un tehniskā personāla.

Uz Krievijas Ārlietu ministriju svētdien tika izsaukti ASV un Irākas vēstnieki, kuriem tika iesniegtas Krievijas prasības ASV un Irākai darīt visu nepieciešamo, lai garantētu Krievijas pilsoņu drošību, izmeklētu incidentu un sodītu tā vaininiekus.

Irākā karojošo ASV spēku pavēlniecības izplatītajā paziņojumā teikts, ka teritoriju, kur noticis incidents, kontrolējot Irākas spēki.

Tomēr vēlāk ASV valsts sekretārs Kolins Pauels pauda nožēlu par notikušo un solīja, ka tiks veikta izmeklēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!