Foto: AP/Scanpix

Krievijas okupētajā Ukrainas Krimas pussalā aizvadītajā naktī varasiestādes aizturējušas 35 Krimas tatārus, kuri "profilaktiskās apstrādes" nolūkos nogādāti Ekstrēmisma apkarošanas centrā, atsaucoties uz Krimas advokātu Emilu Kurbedinovu, vēsta "Radio Svoboda".

Saskaņā ar advokāta stāstīto, aizturēšana notikusi Pioņerskajas ciema kafejnīcā "Bagdāde". Likumsargi izšķirojuši kafejnīcas apmeklētājus – visi Krimas tatāri aizvesti, bet slāviska izskata cilvēki nav aiztikti.

Krimas tatāriem noņemti pirkstu nospiedumi un materiāls DNS analīzei. Pēc četrām stundām visi atbrīvoti, stāsta advokāts. Krievijas varasiestādes šīs ziņas nav komentējušas.

Krievija 2014. gada pavasarī okupēja un anektēja Ukraina piederošo Krimas pussalu. Pēc tam aktīvisti sāka ziņot, ka Krievijas varasiestādes vērš represijas pret Krimas tatāriem un citiem pret okupāciju noskaņotiem iedzīvotājiem.

Krimas tatāri diktatora Josifa Staļina laikā piedzīvoja gandrīz pilnīgu tautas deportāciju no Krimas pussalas. Atgriezties dzimtajā zemē Krimas tatāri varēja vien PSRS sabrukuma laikā. Ukrainai piederošās pussalas okupācija 2014. gada martā daudziem Krimas tatāriem ir atgādinājums par drūmo pagātni.

"Krimā valda bailes, ļaudis ļoti ātri atcerējās padomju pagātni. Tas, ko mēs uzskatījām par aizgājušu, ļoti ātri ir atgriezies," Krimā notiekošo intervijā portālam "Delfi" pērn raksturoja viens no Krimas tatāru līderiem Refats Čubarovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!