Foto: AFP/Scanpix

Pirmdien Krievijā tika svinēta Uzvaras diena, par kuras svarīgu pasākumu valstiskā līmenī kļuvusi akcija "Nemirstīgo pulks" – šogad gājieni notikuši desmitiem pilsētu visā pasaulē, bet Maskavā tas pulcējis vairāk nekā pusmiljonu cilvēku, vēsta medijs "Current time".

Akcijas laikā dalībnieki tiek aicināti doties gājienā ar savu radinieku, kuri piedalījušies Otrajā pasaules karā, fotogrāfijām rokās. Pērn un šogad Maskavā gājiena galvgalī soļoja pats Krievijas prezidents Vladimirs Putins ar sava tēva foto.

Foto: Reuters/Scanpix

"Nemirstīgo pulks" šogad notika arī Krievijas anektētās Krimas pussalas pilsētā Simferopolē, kur gājiena priekšgalā atradās Krimas ģenerālprokurore Nataļja Poklonska ar Krievijas cara Nikolaja II ikonu rokās.

Kamēr tīmekļa jokdari smej, ka Poklonskas parādīšanās ar 1918. gadā boļševiku nošautā cara portretu nozīmē, ka ir atradusies no nāvessoda izbēgusī cara meita Anastasija, pašai prokurorei tam ir cits izskaidrojums.

Uz jautājumu, kāds sakars Krievijas impērijas pēdējam caram ar Otro pasaules karu, viņa paskaidrojusi, ka tas saistīts ar kāda veterāna "vīziju", raksta "Current time".

Poklonsku atbalstīt steidz prokremliskais filozofs Pāvels Svjatenkovs. "Nemirstīgo pulks" ir "laicīgs krusta gājiens", tāpēc ikona ir iederīga, viņš paskaidrojis. Bet Otrais pasaules karš ir "Pirmā pasaules kara turpinājums", tāpēc Krievijas impērijas armijas virspavēlnieka portreta nešana ir pamatota, viņš uzskata.

Foto: Krimas ģenerālprokurore Poklonska

Ņižņijnovgorodā "Nemirstīgo pulka" priekšgalā devās deputāts un valdošās partijas "Vienotā Krievija" Augstākās padomes loceklis Vjačeslavs Nikonovs. Viņš nesa sava vecātēva – ar nacistisko Vāciju noslēgtā Molotova-Ribentropa pakta parakstītāja, PSRS ārlietu ministra Vjačeslava Molotova fotogrāfiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!