Krievijas prezidents Vladimirs Putins ar vicepremjeru Iļju Kļebanovu trešdien Maskavā apsprieda plānus nākammēnes izcelt 118 jūrnieku mirstīgās atliekas no avarējušās kodolzemūdenes "Kursk", ziņo aģentūra ITAR-TASS.
Krievijas vicepremjers Kļebanovs par plāniem uzsākt jūrnieku līķu evakuāciju paziņoja otrdien pēc sarunām ar zemūdenes ražotājiem - Sanktpēterburgas uzņēmumu "Rubin".

"Mēs plānojam sākt operāciju septembra beigās," viņš sacīja trešdien pēc tikšanās ar Putinu Kremlī, piebilstot, ka šo uzdevumu veiks Krievijas ūdenslīdēji no Ziemeļu flotes un norvēģu speciālisti.

Kļebanovs, kurš vada Krievijas valdības komisiju, kas izmeklē "Kursk" traģēdiju, sacīja, ka sagatavošanās darbi operācijai ilgs vienu mēnesi, tomēr viņš atteicās izteikt minējumus, cik ilgi norisināsies pati operācija.

"Tā norisināsies, cik vien ilgi būs nepieciešams, lai izceltu visus līķus," viņs teica.

Kodolzemūdene "Kursk" nogrima 12.augustā Barenca jūrā pēc avārijas, kuras cēlonis joprojām nav noskaidrots.

Krievijas plāns paredz zemūdenes korpusā izurbt sešus caurumus.

Tomēr Norvēģijas speciālisti ir pauduši bažas par kaitējumu, ko varētu izraisīt urbšanas darbi, un par iespējamu radiācijas noplūdi.

Otrdienas vakarā vēl nebija skaidrs, vai operācijā piedalīsies ārvalstu speciālisti, jo Norvēģijas valdība un kompānija "Stolt Offshore" paziņoja, ka vēl nav pieņemts lēmums par līdzdalību šajā operācijā.

Kompānijas "Stolt Offshore" preses sekretāre Bente Bērheima sacīja: "Mēs joprojām pētam izcelšanas iespējas".

Speciālisti ir brīdinājuši, ka operācija jāsāk pirms novembra vētrām Barenca jūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!