Foto: EPA/LETA
Nigērijas pilsēta Lagosa tuvāko piecu gadu laikā kļūs par Āfrikas visapdzīvotāko pilsētu, kādā no saviem ziņojumiem prognozē ANO.

Institūcija lēš, ka 2015. gadā Lagosā dzīvos 12,4 miljonu iedzīvotāju, un tas būs vairāk nekā Ēģiptes galvaspilsētā Kairā, kur ir šobrīd vislielākais iedzīvotāju skaits Melnā kontinenta pilsētās, ziņo BBC. Visstraujākais iedzīvotāju skaita pieaugums gaidāms Kongo Demokrātiskās Republikas galvaspilsētā Kinšasā - nākamo 10 gadu laikā par 60%.

ANO ziņojumā norādīts, ka kopumā tuvākajos 40 gados pilsētnieku skaits Āfrikā pieaugs trīskārt un 2050.gadā 60% no visiem kontinenta iedzīvotājiem dzīvos metropolēs. Gadsimta vidū Āfrikas pilsētās varētu dzīvot 1,23 miljardi iedzīvotāju.

ANO pārstāvis Žoans Kloss uzsvēris, ka Āfrikai steidzami jāinvestē līdzekļus savu pilsētu attīstībā. Viņš skaidrojis, ka tā  dēvētajām Subsahāras valstīm jeb valstīm, kas atrodas uz dienvidiem no Sahāras tuksneša, ir jāpārņem Arābu Āfrikas valstu - Lībijas, Ēģiptes, Marokas un Tunisijas - pieredze,  lai mazinātu graustu rajonos dzīvojošo iedzīvotāju skaitu. Arābu Āfrikā graustu rajonu iedzīvotāju skaits sarucis teju uz pusi - 1990.gadā tādu bija 20,8 miljoni, bet šogad - 11,8 miljoni.

Pretēja situācija vērojama Melnajā Āfrikā - tur graustos dzīvojošo pērn pasaulē bijis visvairāk - 199,5 miljoni cilvēku.

ANO atzinusi, ka tieši Āfrikā šobrīd norit visstraujākā urbanizācija pasaulē.

Afrikāņi uz dzīvi pilsētās apmetas cerībā tur atrast labāku dzīvi un lielākas iespējas, teicis Kloss. Turklāt lauku rajonos bieži vien valda nabadzība.

Tomēr arī pilsētās jau tagad netrūkst problēmu, jo iebraukušajiem lauku iedzīvotājiem nav kur apmesties un ir vāji attīstīta infrastruktūra. Daudzas Āfrikas lielpilsētas ir pārapdzīvotas, ar neregulāru ūdens un elektrības padevi un vāji attīstītu transporta sistēmu. Kloss norādījis, ka strauja urbanizācija ir izaicinājums pilsētu infrastruktūrai. Lielas problēmas daudzām Āfrikas pilsētām var radīt klimata izmaiņas. Krasta līnijai arvien vairāk applūstot, ūdens var pārklāt daudzus miljonus māju un pilsētu piekrastes rajonos, jo sevišķi Rietumāfrikas valstīs. ANO lēš, ka klimata izmaiņas jumtu virs galvas var atņemt miljoniem afrikāņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!