Foto: AFP/Scanpix
Izraēla brīdinājusi ASV, ka Krievija plāno pārdot Sīrijai modernas raķešu sistēmas, kas sarežģītu ārvalstu intervenci Sīrijā, trešdien vēsta laikraksts "The Wall Street Journal".

Izraēla sniegusi Vašingtonai informāciju, ka Krievija vistuvākajā laikā grasās pārdot Sīrijai moderno "zeme-gaiss" raķešu "S-300" baterijas, kas var notriekt lidaparātus un spārnotās raķetes.

Sīrija veic maksājumus par vēl 2010.gadā noslēgto līgumu, kurā paredzēts no Krievijas par 900 miljoniem dolāru (483 miljoniem latu) iegādāties četras raķešu baterijas, vēsta laikraksts.

Vienošanās paredz piegādāt sešas raķešu palaišanas iekārtas un 144 raķetes, kuru darbības rādiuss ir 200 kilometri.

Raķešu piegādes nākotnē vēl vairāk sarežģīs ASV un to sabiedroto centienus veikt uzlidojumus Sīrijā, noteikt virs Sīrijas lidojumiem slēgtu zonu vai arī iejaukties, lai neitralizētu ķīmiskos ieročus.
Krievijas raķešu pārdošana Sīrijai būtu reģionam "potenciāli destabilizējoša", ceturtdien brīdināja ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

"Mēs iepriekš esam apliecinājuši, ka šīs raķetes ir potenciāli destabilizējošas attiecībā uz Izraēlas valsti. Un tā mēs vēsturiski to esam skaidri pauduši, ka Savienotajām Valstīm tas rada satraukumu," Romā pēc sarunām ar Itālijas jauno ārlietu ministri Emmu Bonīno sacīja Kerijs.

"Es uzskatu, kas mēs to esam pauduši pilnīgi skaidri - mums labāk patiktu, ka Krievija nenodrošinātu atbalstu," preses konferencē norādīja ASV valsts sekretārs.

Publikācija laikrakstā "The Wall Street Journal" parādījusies dažas dienas pēc Izraēlas kara aviācijas uzlidojumiem Damaskas apkaimē. To mērķis atbilstoši augsta ranga Telavivas amatpersonas skaidrojumam bijis novērst modernu ieroču piegādes Libānas šiītu kustības "Hizbollah" kaujiniekiem.

Vašingtona arī tiek pakļauta arvien lielākam spiedienam rīkoties gadījumā, ja atklātos, ka Sīrijas konfliktā ir pielietoti ķīmiskie ieroči. ASV prezidents Baraks Obama izteicies, ka ķīmisko ieroču izmantošana konfliktā tiks uzskatīta par "sarkano līniju", kam var sekot ārvalstu militārā iejaukšanās.

Damaska kategoriski noraida pēdējo nedēļu laikā izskanējušos Vašingtonas un Londonas amatpersonu pieņēmumus, ka Sīrijas konfliktā režīma puse varētu būt lietojusi ķīmiskos ieročus.

Tostarp ANO cilvēktiesību pārkāpumu izmeklētāja Karla del Ponte vēl svētdien sacīja, ka konfliktā ķīmiskos ieročus, konkrēti - zarīna gāzi, varētu būt pielietojuši Sīrijas nemiernieki.

ANO lēš, ka Sīrijas konfliktā dzīvību zaudējuši aptuveni 70 000 cilvēku. Valsti pametuši 1,4 miljoni bēgļu, bet pašā Sīrijā pārvietoto personu skaits jau sasniedzis 4,25 miljonus.

Kā Damaskas, tā opozīcijas pārstāvji izteikušies, ka apsver miera sarunu iespēju, tomēr nekādas naidīgo pušu tikšanās pagaidām nav izdevies sarīkot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!