Pēc neveiksmīgiem mēģinājumiem iegūt kontroli pār Baltkrievijas cauruļvadiem Krievijas koncerns "Gazprom" no 2007.gada vēlas četrkāršot gāzes cenas savai kaimiņvalstij Baltkrievijai tā vietā, lai cenu paaugstinātu trīs reizes, kā plānots iepriekš, otrdien ziņo laikraksts "Kommersant".
Atsaucoties uz avotiem uzņēmumā, laikraksts informē, ka "Gazprom" ar nākamo gadu Baltkrievijai 1000 kubikmetrus gāzes vēlas pārdot par 200 ASV dolāriem (110,2 latiem). Pašreizējā cena ir 47 dolāri (25,89 lati), bet sākotnēji Krievija ar nākamo gadu vēlējās to paaugstināt līdz 150 dolāriem (82,65 latiem).

Pēc laikraksta rīcībā esošās informācijas, augstāka cena par gāzi noteikta pēc Baltkrievijas atteikuma atdot tās cauruļvadus Krievijas kontrolē, ko "Gazprom" prasījis jau daudzus gadus apmaiņā pret zemu gāzes cenu Baltkrievijai.

"Gazprom" pārstāvji izplatītās informācijas sakarā atteikušies sniegt jebkādus komentārus.

Sarunas par gāzes cenām starp "Gazprom" un Baltkrieviju notika jau 2004.gadā, un tās beidzās ar īslaicīgu gāzes padeves pārtraukšanu Baltkrievijai un piegāžu samazināšanu Polijai un Vācijai, kas daļu gāzes no Krievijas saņem pa Baltkrievijas cauruļvadiem. Tomēr minētajam konfliktam bija minimālas sekas, salīdzinot ar tām, kas iestājās pēc līdzīgām nesaskaņām ar Ukrainu, kad visā Eiropā bija novērojams daudz būtiskāks gāzes piegādes samazinājums.

Eiropa izteikusi šaubas, vai tai nepieciešams ceturto daļu gāzes saņemt no "Gazprom", savukārt ASV viceprezidents Diks Čeinijs mēneša sākumā Krieviju aicināja izbeigt izmantot tās enerģētiskos resursus kaimiņvalstu biedēšanai un šantāžai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!