Foto: Reuters/Scanpix
Lielbritānijas nemieru pirmajās dienās Londonas policistiem bija pavēlēts neiesaistīties sadursmēs ar grautiņu rīkotājiem, atsaucoties uz atsevišķu likumsargu teikto, trešdien vēsta laikraksts "The Times".

Pēc izdevuma rīcībā esošās informācijas, likumsargiem tika noteikts "stāvēt un novērot". Šāds rīkojums tika dots, baidoties par policijas imidža pasliktināšanos, ja tā iesaistīsies sadursmēs ar huligāniem. Šādas bažas ir aktuālas pēc vairākiem incidentiem, kad protestētāji guvuši smagas traumas no policistu  puses. Vēl svaigā atmiņā ir demonstranta Jana Tomlinsona nāve 2009. gadā, kurš mira pēc sitiena ar steku.

Rīkojums - neiejaukties - tika atcelts tikai pirmdienas vakarā. Tobrīd nekārtības, ko pavadīja grautiņi un dedzināšanas, ilga jau divas naktis pēc kārtas. Jau pirmajās dienās sabiedrība un mediji norādīja, ka policija nav gatava savaldīt vandāļus.


Otrdien tika paziņots par policijas spēku pastiprināšanu, Londonā to skaits pieauga no 6000 līdz 16 000. Galvaspilsētas kolēģiem palīgā nāca biedri no 27 valsts pilsētām. Skotlendjards atsauca visus atvaļinājumā esošos darbiniekus un apturēja darbu pie gandrīz visu aktuālo krimināllietu izmeklēšanas.

Jau vēstīts, ka otrdienas vakarā un naktī uz trešdienu Londonā, pateicoties pastiprinātajai policijas klātbūtnei, valdīja relatīvs miers, taču grautiņi izcēlās citās lielajās valsts pilsētās . To skaitā ir Birmingema, Mančestra, Selforda, Liverpūle un Notingema.

Jauniešu bandas demolēja un laupīja veikalus, dedzināja automašīnas un ēkas.

Līdz šim Mančestrā aizturēti 108 cilvēki un 23 izvirzītas apsūdzības par laupīšanu un sveša īpašuma bojāšanu.

Kā ziņots, vispirms nekārtības izcēlās Londonas Totenhemas rajonā, kur pagājušajā ceturtdienā apšaudē ar policiju gāja bojā kāds 29 gadus vecs vīrietis . Mierīga protesta demonstrācija pie vietējā policijas iecirkņa pagājušajā sestdienā 6. augustā noslēdzās ar grautiņiem, veikalu izlaupīšanu un ēku dedzināšanu.

Nākamajās dienās tas, ko varas iestādēs nodēvēja par "kopētu kriminālo aktivitāti", pārsviedās uz citiem Londonas rajoniem un tad arī uz citām pilsētām.

Jauniešu bandas, kas reizēm pulcināja līdz vairākiem simtiem dalībnieku, demolēja ēkas un iesaistījās sadursmēs ar policiju. Savas aktivitātes uzbrucēji koordinēja sociālajos tīklos internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!