Foto: DELFI

Valstu specdienestiem, to skaitā Krievijai, ir iespēja noklausīties interneta tiešsaistes sazināšanās programmā "Skype" notiekošās sarunas, atsaucoties uz informācijas drošības speciālistiem, vēsta laikraksts "Vedomosti".

Speciālie dienesti jau "pāris gadus" varot noklausīties "Skype" sarunas un noteikt lietotāja atrašanās vietu, laikrakstam atklājis kibernoziegumu izmeklēšanas kompānijas "Group-IB" ģenerāldirektors Iļja Sačkovs. Viņš norāda, ka tieši šī iemesla dēļ viņa uzņēmuma darbiniekiem aizliegts svarīgas sarunas rīkot ar "Skype" palīdzību.

Kompānijas "Peak System" izpilddirektors Maksims Emms pastāstīja, ka datortehnoloģiju kompānija "Microsoft", kas 2011. gadā nopirka "Skype", izveidoja legālās noklausīšanās sistēmu, kas jebkura lietotāja sarunas vajadzības gadījumā ļauj saglabāt uz servera.

Ikviens, kam ir piekļuve serverim, var noklausīties lietotāja sarunas un izlasīt saraksti. Tādu iespēju "Microsoft" sniedzot daudzu valstu, arī Krievijas dienestiem.

Laikraksts uzsver, ka piekļuve sarunām ne vienmēr notiek ar tiesas atļauju, bieži Krievijas dienesti informāciju saņemot pēc vienkārša pieprasījuma.

"Microsoft", Krievijas Iekšlietu ministrijas un Federālā drošības dienesta oficiālie pārstāvji atteicās komentēt šo informāciju, raksta laikraksts.

Pirms dažām dienām laikraksts "Bloomberg Businessweek" vēstīja pat 27 gadus veca amerikāņu studenta pētījumu, kurš konstatējis, ka lietotāja noklausīšanās iespēja ir "Skype" Ķīnas versijai "TOM Skype".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!