NATO trešdien pavēlējusi izraidīt divus Krievijas diplomātus, reaģējot uz spiegu skandālu, kurā bija iesaistīta augstu stāvoša Igaunijas amatpersona, ceturtdien vēsta laikraksts "Financial Times" (FT).
Viens no izradītajiem ir Krievijas vēstnieka Eiropas Savienībā Vladimira Čižova dēls. Tiek uzskatīts, ka viņš un cits Maskavas sūtnis Briselē aizsegā strādājuši par izlūkdienestu aģentiem.

Pēc laikraksta rīcībā esošās informācijas, Krievijas diplomāti neesot bijuši tieši saistīti ar kādreizējo Igaunijas Aizsardzības ministrijas Drošības nodaļas vadītāju Hermanu Simmu, kuru Igaunijas tiesa atzina par vainīgu nodevībā un piesprieda viņam 12 gadus par NATO un citu aizsardzības un diplomātisko noslēpumu nodošanu Krievijai.

Tomēr avoti NATO norāda, ka skandāls nodarīja tik lielu kaitējumu alianses drošībai, ka uz to bija jāsniedz stingra atbilde.

Kā ceturtdien ziņo aģentūra "Interfax", Krievijas Ārlietu ministrija (ĀM), komentējot notikušo, solīja "izdarīt secinājumus".

"Mēs uzstājīgi aicinām visus NATO dalībniekus aizdomāties par notiekošā sekām. Savus secinājumus no šīs provokācijas mēs, protams, izdarīsim,” norādīts ĀM ceturtdien izplatītajā paziņojumā.

FT uzsver, ka NATO šādu diplomātisko soli spēra īpaši jutīgajā periodā, kad alianse mēģina uzlabot attiecības ar Maskavu pēc augusta konflikta Dienvidosetijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!