Foto: TASS/Scanpix/LETA

No piektdienas līdz 19. septembrim Krievijas Rietumu kara apgabalā, Ņižņijnovgorodas apgabala Muļino poligonā, notiks apvienotās Krievijas un Baltkrievijas militārās mācības "Ščit Sojuza 2019", informēja Latvijas Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa.

Pēc oficiālās informācijas, mācībās piedalīsies aptuveni 12 000 karavīru, tostarp aptuveni 8 000 Krievijas karavīru un vairāk nekā 4 000 Baltkrievijas karavīru.

Militārajās mācībās tiks iesaistītas aptuveni 950 kaujas tehnikas vienības, tai skaitā vairāk nekā 230 tanki, 240 artilērijas sistēmas un aptuveni 70 militārie lidaparāti. Minētajā militārās tehnikas apjomā ieskaitītas arī Baltkrievijas bruņoto spēku kaujas tehnikas vienības – vairāk nekā 30 tanki, 80 kājnieku kaujas mašīnas un bruņutransportieri, aptuveni 50 daudzstobru reaktīvās artilērijas sistēmas, artilērijas ieroči un mīnmetēji, kā arī aptuveni 15 lidaparāti.

Savukārt no 16. septembra līdz 21. septembrim Centrālā kara apgabala poligonos notiks Krievijas bruņoto spēku stratēģiskās militārās mācības "Centr 2019".

Krievijas bruņoto spēku militārajās mācībās "Centr 2019" paredzēts iesaistīt aptuveni 128 000 karavīru, vairāk nekā 20 000 apbruņojuma un militārās tehnikas vienības, aptuveni 600 militāros lidaparātus un aptuveni 15 karakuģus. Šajās mācībās piedalīsies arī Ķīnas, Pakistānas, Kirgizstānas, Indijas, Kazahstānas, Tadžikistānas un Uzbekistānas karavīri.

Krievijas Federācijas Eiropas daļā stratēģisko militāro mācību uzdevumus pildīs aptuveni 12 950 karavīru, tostarp 10 700 Krievijas bruņoto spēku karavīri un 2 250 citu valsti karavīri, aptuveni 450 kājnieku kaujas mašīnas un bruņutransportieri, aptuveni 200 daudzstobru reaktīvās artilērijas sistēmas un artilērijas sistēmas.

Latvijas Aizsardzības ministrijai mācību scenārijs neesot zināms.

Nacionālie bruņotie spēki turpinās sekot līdzi militārajām aktivitātēm pierobežā. Latvijai šobrīd nav tieša militāra apdraudējuma un Nacionālie bruņotie spēki darbojas ikdienas režīmā, kā arī turpmāk sociālajos tīklos informēs sabiedrību par Krievijas bruņoto spēku aktivitātēm pie mūsu valsts robežas.

Jau ziņots, no 1. augusta līdz 9. augustam Baltijas jūrā norisinājās Krievijas Jūras spēku mācības "Okeāna vairogs", kuru laikā izspēlēja Baltijas jūras ceļu noslēgšanu, lai apgrūtinātu NATO papildspēku piekļuvi Baltijas jūrai. Šajās Krievijas militārajās mācībās piedalījās vairāk nekā 10 600 karavīri, 49 karakuģi un 20 nodrošinājuma kuģi, kā arī vairāk nekā 50 dažādu veidu militārie lidaparāti.

Kopš Krimas aneksijas un Krievijas iebrukuma Ukrainā 2014. gada pavasarī Latvijas bruņotie spēki veic pastiprinātu mūsu valsts robežu novērošanu, kā arī notiek aktuālās informācijas apmaiņa ar sabiedrotajiem. Latvijas bruņotie spēki arī turpmāk veiks pastiprinātu mūsu valsts robežu novērošanu un ir gatavi atbilstoši reaģēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!