Foto: AP/Scanpix

Pirms dažiem gadiem mūžībā aizgājušajai leģendārajai Lielbritānijas premjerministrei Mārgaretai Tečerei šodien būtu apritējuši 90 gadi. Par dzelzs lēdiju dēvētā britu premjere mira 2013. gada 8. aprīlī pēc pārciestas triekas.

Lielbritānijas valdības vadītājas amatu viņa ieņēma no 1979. līdz 1990. gadam. Īstenotās politikas dēļ viņa vairākkārt atzīta arī par vienu no pagājušā gadsimta ietekmīgākajiem cilvēkiem, īpašu ievērību izpelnoties par savu lomu Padomju Savienības izjukšanā.

Savukārt tieši viņas īstenotās iekšpolitikas dēļ Tečere Lielbritānijā joprojām tiek vērtēta neviennozīmīgi.

Viņa mācījās Oksfordas universitātē, 1959. gadā tika ievēlēta parlamentā, bet 1975. gadā tika ievēlēta par Konservatīvo partijas līderi. Kad 1979. gada parlamenta vēlēšanās Konservatīvo partija uzvarēja un Tečere kļuva par premjerministri, viņa centās mainīt Lielbritānijas ekonomisko situāciju.

Cīnoties ar inflāciju, bezdarbu un ekonomikas stagnāciju, viņa sāka valsts uzņēmumu privatizāciju un liberalizēja darba tirgu, kam pretojās arodbiedrības. Viņas liberāli ekonomiskā politika pat ieguva nosaukumu "tečerisms".

Jau karjeras laikā Tečere bija pretrunīgi vērtēta figūra Lielbritānijas politikā - viņa bieži vien nebija gatava uz kompromisiem svarīgos jautājumos, turklāt premjeres "valdīšanas stils" ar laiku noveda pie dumpja viņas pašas partijas rindās.

Arī pēc ietekmīgā amata atstāšanas Tečere iesaistījās Lielbritānijas politiskajā dzīvē, piemēram, viņa iebilda pret ES Māstrihtas līgumu, komentēja ārpolitikas jautājumus un izdeva memuārus.

Tomēr 2001.gadā, ievērojami pasliktinoties veselībai, viņa pakāpeniski mazināja savas sabiedriskas aktivitātes. Tečere pārcietusi vairākus mikroinsultus, un 2008.gadā plašāka sabiedrība uzzināja, ka bijusī premjerministre cieš no demences, kas pasliktinājusi atmiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!