Foto: F64
Pagājušajā piektdienā Briselē pabeigtas sarunas par jaunu Kotonū līgumu, kurā noteiktas politiskās un tirdzniecības attiecības starp Eiropas Savienību (ES) un Āfrikas, Karību un Klusā okeāna valstīm (ĀKK). Eiropas Parlamenta (EP) Lesbiešu, geju, biseksuālu un transpersonu (LGBT) tiesību grupa pauž bažas par neiecietību pret netradicionālās seksuālās orientācijas indivīdiem minētajās valstīs.

Kā informē EP LGBT tiesību grupa, 49 no 79 ĀKK valstīm homoseksualitāte ir krimināli sodāma līdz pat 14 gadiem cietumā, bet piecās valstīs lesbietes, geji, biseksuāļi un transpersonas sodītas pat ar nāvi.

Kā norāda LGBT, ES attīstības sadarbības komisārs Andris Piebalgs iepriekš apgalvoja, ka jaunajos līguma noteikumos būs paredzēts diskriminācijas aizliegums seksuālās orientācijas jomā. To pieprasīja arī Eiropas Parlaments. Tomēr galu galā Piebalgs piekritis līgumam, kurā LGBT cilvēku tiesības netiek pieminētas nemaz.

LGBT tiesību grupa uzsver, ka komisārs tā rīkojies par spīti tam, ka pēdējā laikā krasi pieaugusi valsts atbalstīta vardarbība pret lesbietēm, gejiem, biseksuāļiem un transpersonām ĀKK valstīs. Patlaban jaunais līgums atrunāts konceptuāli, un paredzēts, ka tas tiks oficiāli parakstīts 2010. gada jūnijā Burkinafaso galvaspilsētā Vagadugu.

Viena no EP LGBT tiesību grupas prezidentiem Ulrike Lunaceka uzskata, ka Piebalgs ne vien ir ignorējis Eiropas vērtības, bet arī ir kaitējis tiem LGBT cilvēkiem AKK valstīs, kuriem jātiek galā ar pārliecību, ka homoseksualitāte kaut kā "neatbilst afrikāņu modelim". Pēc viņas vārdiem, "Eiropas Parlaments konfrontēs Eiropas Komisiju par šo lēmumu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!