Foto: AFP/Scanpix/LETA

Desmitiem tūkstoši Libānas protestētāju, kas kopš oktoba vidus pieprasa pilnībā pilnībā pārskatīt valsts politisko sistēmu, svētdien sadevušies rokās, izveidojot cilvēku ķēdi cauri visai valstij, lai apliecinātu "jaunu nācijas vienotību", kas spēj pacelties pāri reliģiju atšķirībām, paziņojuši akcijas rīkotāji.

"Šodien mēs neizvirzām nekādas politiskās prasības, mēs tikai gribam sūtīt vēstījumu, vienkārši sadodoties rokās zem Libānas karoga," ziņu aģentūrai AFP sacījusi viena no viņiem - 31 gadu vecā vēstures profesore Žilī Tego Bū Nasifa. "Varu apliecināt, ka tas izdevies, un brīvprātīgie ar motocikliem mums palīdz apzināt vietas, kur vēl vajadzīgi cilvēki."

Gar Libānas galveno automaģistrāli cilvēki sastājušies 170 kilometrus garā ķēdē, kas stiepjas no Tarābulusas jeb Tripoles valsts ziemeļos cauri galvaspilsētai Beirūtai un līdz pat Sūrai jeb Tīrai dienvidos.

Kā liecinājis AFP fotokorespondents, Beirūtā akcijas dalībnieki turējuši valsts karogus un dziedājuši himnu, daudzi no viņiem bija ieradušies kopā ar bērniem.

"Doma ir parādīt, ka mēs no ziemeļiem līdz pat dienvidiem esam vienoti un spējam stāvēt līdzās. Mēs esam viena tauta un mīlam cits citu," sacījusi cita rīkotāju pārstāve - Zeituna Baja, palīdzēdama koordinēt akciju, izmantojot veselus divus mobilos tālruņus.

Pēdējo dienu laikā Libānā pieaugusi spriedze attiecībās starp drošības spēkiem un protestētājiem, kas bloķējuši ceļus, paralizējot ierasto dzīves ritumu valstī, kur jau vairāk nekā nedēļu slēgtas arī skolas un bankas. Lai gan politiskā elite izrādījusi gatavību pārkārtot valdību un veikt ekonomiskās reformas, tomēr protestētāji vēlas dziļākas sistēmiskas pārmaiņas.

Protestu kustību, kurai nav izteiktu līderu, organizē galvenokārt jauni cilvēki, kas dzimuši pēc 1975.-1990. gada pilsoņkara.

Armija, kas cenšas atjaunot satiksmi pa valsts autoceļiem, piektdien atklāja uguni, lai izklīdinātu protestētāju grupu, un ievainoja vismaz sešus cilvēkus, bet visā visumā protesti norisinās mierīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!