Foto: EPA/LETA
Lībija trešdien atbrīvoja 110 ieslodzītos Lībijas Islāma kaujinieku grupas (LIFG) dalībniekus, kopējo kopš pērnā gada marta atbrīvoto politisko ieslodzītu skaitu palielinot līdz 360, paziņoja cilvēktiesību aizstāvju grupa.

Lībijas Cilvēktiesību līgas vadītājs Mohammeds Tarnišs norādīja, ka atbrīvošana bijusi ieplānota jau pirms vairākiem mēnešiem, tāpēc to nevar saistīt ar citiem notikumiem, ar to domājot šonedēļ notikušās protestētāju un drošībnieku sadursmes un gaidāmo protesta akciju turpināšanos.

Šonedēļ Lībijas otrajā lielākajā pilsētā Bengāzī notika protestētāju un drošībnieku sadursmes. Gaidāms, ka ceturtdien Lībijā, kur šāda tautas neapmierinātības izpausme ir ārkārtīgs retums, atkal notiks protesta akcija, kuru kāda sociālā tīkla "Facebook" grupa nodēvējusi par "dusmu dienu", sasaucoties ar nesenajiem notikumiem kaimiņvalstīs - Tunisijā un Ēģiptē.

Lībija jau iepriekš atbrīvojusi 250 ieslodzīto no dažādām islāmistu grupām, tostarp arī 40 LIFG kaujiniekus, ieskaitot grupas bijušo līderi Abdelhakimu Belhaju, militāro komandieri un vadošo ideologu.

Cilvēktiesību aizstāvju grupas paziņojušas, ka atbrīvotie ir pabeiguši rehabilitācijas programmu, kas cietumniekiem māca attiekties no vardarbības un iekļauties Lībijas sabiedrībā.

Programmu sāka Lībijas līdera Muamara Kadafi dēls Seifs al Islams ar reliģiskā līdera Ali Sallabi atbalstu.

2007.gadā LIFG no jauna apstiprināja savu apņemšanos gāzt Kadafi režīmu un nodibināt islāma valsti, kā arī uzsvēra savu saistību ar teroristu organizāciju "Al Qaeda".

Savulaik LIFG no Vidusāzijas vadīja Osama bin Ladena palīgs Abu Laits al Libi, kurš tika nogalināts 2008.gada februārī Pakistānas cilšu teritorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!