Foto: AFP/Scanpix

Par paramilitāro grupējumu pastāvēšanu saniknoti Lībijas iedzīvotāji Bengazi pilsētā uzbruka islāmistu kaujinieku un bijušo nemiernieku grupējuma bāzei, izraisot sadursmes, kurās gāja bojā vismaz četri cilvēki, sestdien paziņoja slimnīcu amatpersonas.

Sestdienas naktī simtiem demonstrantu, tostarp vairākas bruņotas personas, uzbruka Rafa Allāha al Sahati brigādes galvenajai mītnei, kas izvietota fermas teritorijā 15 kilometrus no Bengazi centra.

Vietējo slimnīcu sniegtā informācija liecina, ka četri cilvēki gājuši bojā un 40 ievainoti sadursmēs starp demonstrantiem un islāmistu grupējumu, kas darbojas Lībijas Aizsardzības ministrijas paspārnē.

Demonstranti un kaujinieki apmēram divas stundas apmainījās raķešu un vieglo ieroču šāviņiem līdz brigādes pārstāvji nolēma pamest telpas, kurās nekavējoties iebruka demonstranti, tās izlaupot un aizdedzinot vienu no galvenajām ēkām. Demonstranti no bāzes devās prom ar elektronisko aprīkojumu, ieročiem un munīciju.

Iepriekš uzbrukums notika arī islāmistu salafistu džihādistu grupējumam "Ansar al Sharia", kura pārstāvji šāva gaisā pirms metās bēgt no bāzes, ko aizdedzināja demonstranti.

Piektdien Lībijas otrā lielākajā pilsētā Bengazi pulcējās apmēram 30 tūkstoši cilvēki, kas protestēja pret kaujinieku grupējumu ietekmi šajā valsts austrumu pilsētā. Kā norāda kritiķi, kaujinieki Bengazi uzskata, ka ir varenāki par likumu.

Lībijas varas iestādes brīdināja neradīt haosu un norādīja demonstrantiem, ka ir atšķirība starp "nelegāliem bruņotiem formējumiem" un tiem, kurus kontrolē valsts.

Demonstrācijas organizatori aicināja centrālo valdību Tripolē nodrošināt kontroli pār bruņotajiem grupējumiem, kas plašu varu ieguva pēc tam, kad pērn tika gāzts Muammara Kadafi režīms.

Daļa no demonstrantiem arī norādīja, ka kaujinieku grupējumi ir vainojami par uzbrukumu ASV konsulātam Bengazi, kurā 11.septembrī gāja bojā ASV vēstnieks Lībijā Kriss Stīvenss.

Tiek uzskatīts, ka šajā uzbrukumā bija iesaistīts grupējums "Ansar al Sharia", kas gan to noliedz. ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone piektdien pirmo reizi paziņoja, ka uzbrukums ASV konsulātam Bengazi bija teroristu sarīkots.

Vienlaikus notika demonstrācijas arī pret ASV producēto amatieru filmu un Francijas laikraksta publicētajām karikatūrām, kurās izsmiets musulmaņu svētais pravietis Muhameds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!