Foto: AFP/Scanpix

Kaujinieki, kas aptuveni divas nedēļas Lībijas galvaspilsētā Tripolē bija aplenkuši divas valdības ministrijas, pieprasot Muamara Kadafi laika amatpersonu izslēgšanu no politiskajiem procesiem, nedēļas nogalē iestāžu blokādi ir pārtraukuši, vēsta raidsabiedrība BBC.

Aplenkums ir beidzies gan Tieslietu, gan Ārlietu ministrijai, raidsabiedrībai BBC apstiprināja tieslietu ministrs Salahs al Margani. Viņš norāda, ka sestdien Tieslietu ministriju atkal kontrolē policija un ministrija "dažas stundas strādājusi".

Lībijas Ārlietu ministrijas ēku bruņoti vīri ielenca 27.aprīlī, bet Tieslietu ministrija tika aplenkta 30. aprīlī.

Ministrijas ielenca desmitiem bruņoti vīrieši ar pikapiem, kuru kravas kastēs uzstādīti pretgaisa aizsardzības ieroči. Bruņotie vīri lieguši darbiniekiem iekļūt galvaspilsētā Tripolē esošajā ministrijas ēkās un apturējuši satiksmi gar iestādēm, stāsta aculiecinieki.

Aplenkumu kaujinieki turpināja arī pēc tam, kad, pakļaujoties to prasībām, valsts pagaidu parlaments - Vispārējais nacionālais kongress - 7. maijā pieņēma likumprojektu, kas paredz no politiskā procesa izslēgt bijušā režīma amatpersonas. Tas nozīmē, ka atkāpties var nākties arī premjeram.

Aplencēji uzstāja uz tūlītēju premjerministra Ali Zeidani atkāpšanos no amata. "Mēs esam apņēmības pilni turpināt mūsu kustību, līdz atkāpsies [premjerministrs] Ali Zeidans," paziņoja demonstrantu līderis Osama Kabars.

Diplomāti ir satraukti, ka parlamenta piekāpšanās un balsošana bruņota spiediena ietekmē varētu iedrošināt daudzās bruņotās grupas, kas valstī saimnieko kopš Kadafi gāšanas.

2011. gadā Lībijā sākās tautas sacelšanās un pilsoņu karš, kura laikā gāza diktatoru Muamaru Kadafi. 20. oktobrī pēc pēdējā Kadafi atbalstītāju bastiona Sirtas krišanas nemiernieki gāzto diktatoru nogalināja.   

Kopš tā laika kārtību Lībijā cenšas uzturēt pagaidu valdība, tomēr lielas problēmas tai rada daudzās bruņotās grupas, kas pēc revolūcijas beigām nav nolikušas ieročus, kuri lielā skaitā valstī pieejami no Kadafi armijas krājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!