Foto: Reuters/Scanpix
ANO aicinājusi Lībijā karojošās puses atturēties no savstarpējas atriebības aktiem. Nepieļaut nelikumības saviem sekotājiem pavēlējis arī opozicionāru Nacionālās padomes vadītājs Mustafa Abdeldžalils, piedraudot ar atkāpšanos, ja prasība netiks izpildīta, piektdien informē aģentūra BBC.

Pārbaudīt ziņas par spīdzināšanām un slepkavībām ir sarežģīti, taču ar to nodarbosies jau pastāvošā ANO komisija Lībijas notikumu izmeklēšanai, paziņojis ANO preses sekretārs Ruperts Kolvils.

"Mēs aicinām visus, kam pieder vara Lībijā, tajā skaitā lauku komandierus, aktīvi īstenot pasākumus, lai nenotiktu noziegumi un atriebība," sacījis Kolvils.


ANO jau iepriekš ir paziņojusi, ka atsevišķas nemiernieku un  Lībijas līderim Muamaram Kadafi uzticīgo spēku darbības var kvalificēt kā kara noziegumus un noziegumus pret cilvēci.

Raidsabiedrības BBC korespondents Ruperts Vinfīlds - Hejs ziņo, ka vienā no Tripoles slimnīcu morgiem nogādāti 17 opozīcijas kaujinieku līķi. Šie cilvēki atradušies cietumā, bet tuvojoties opozīcijas spēkiem, Kadafi karavīri viņus sākuši spīdzināt un nogalinājuši ar šāvieniem pakausī.

Kaujinieku mirstīgās atliekas var kļūt par pierādījumiem gaidāmajā tiesas procesā par kara noziegumiem, paziņojis Tripoles slimnīcā strādājošais ārsts no Lielbritānijas Moezs Zaitans. Tikmēr Tripoles centrā atrasti vismaz 12 Kadafi spēku karavīru līķi. Daudziem rokas bija sasietas aiz muguras un uz ķermeņa bija apdegumi.

Cilvēktiesību organizācija "Amnesty International" paziņojusi, ka tai ir "pārliecinoši pierādījumi" par abu konfliktā iesaistīto pušu noziegumiem, kas paveikti Zāvijas pilsētā uz rietumiem no Tripoles.

Aculiecinieki pavēstījuši, ka nemiernieku kaujinieki izrēķinājušies ar migrantu strādniekiem no Āfrikas valstīm, noturot viņus par Kadafi algotņiem.

Kā ziņots, nemiernieku spēkiem izdevies iekarot galvaspilsētas Tripoles lielāko daļu, Kadafi spēki izrāda pretošanos atsevišķos pilsētas rajonos. Kopumā tie kontrolē tikai dažas nelielas pilsētas valstī. Patlaban turpinās uzbrukums Kadafi dzimtajai pilsētai Sirtai.

Lībijā kopš februāra vidus norit sacelšanās pret gandrīz 42 gadus valdījušā Kadafi režīmu. Martā pret Lībijas valdības spēkiem militāro operāciju uzsāka starptautisko spēku alianse, bet vēlāk vadību pār operāciju pārņēma NATO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!