Foto: EPA/LETA
Interneta vietnes “WikiLeaks” dibinātājam Džulianam Asanžam pirmdien jāierodas tiesā Londonā, kurā lems par viņa izdošanu Zviedrijai, informē raidsabiedrība CNN.

Zviedrijas tiesībsargājošās iestādes vēlas nopratināt Asanžu saistībā ar apsūdzībām par divu sieviešu izvarošanu un seksuālu uzmākšanos.

Asanžs kategoriski noraida apsūdzības izvarošanā, norādot, ka ar abām sievietēm viņam bijušas brīvprātīgas seksuālas attiecības.

Ja tiesas lēmums būs nelabvēlīgs, "WikiLeaks"dibinātājam vēl ir plašas iespējas to pārsūdzēt.

Viņa aizstāvji norāda, ka pašreizējās apsūdzības ir daļa no nomelnošanas kampaņas. Asanža veidotais portāls ir nokaitinājis vairāku valstu un pirmām kārtām ASV valdību ar slepenu militāru dokumentu un diplomātiskās korespondences publiskošanu.

Pastāv aizdomas, ka pēc Asanža izdošans Zviedrijai, viņš var nonākt ASV varas iestāžu rokās. Savienotajās Valstīs viņam varētu draudēt pat nāvessods.

39 gadus vecais Asanžs 2010.gada 7.decembrī brīvprātīgi padevās Lielbritānijas policijai saistībā ar Zviedrijā izdotu aresta orderi. Pēc deviņām cietumā pavadītām dienām tiesa atbrīvoja Asanžu pret drošības naudu.

"WikiLeaks" publiskojis tūkstošiem ASV diplomātisko telegrammu un dokumentus par kariem Irākā un Afganistānā.

"WikiLeaks" vadība apgalvo, ka slepenie dokumenti atmasko ASV militāros pārkāpumus un uzrāda pretrunas starp ASV publiskajiem izteikumiem un to, ko Savienoto Valstu pārstāvji runā un dara īstenībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!