Lielākā daļa ASV iedzīvotāju joprojām atbalsta nāvessodus, liecina telekompānijas ABC un laikraksta "Washington Post" aptaujas rezultāti.
Aptaujas rezultāti rāda, ka 63 procenti respondentu atbalsta nāvessodus, ja nav citas izvēles. Pirms septiņiem gadiem nāvessodus atbalstīja 80 procenti amerikāņu.

Ja ir jāizvēlas starp mūža ieslodzījumu bez tiesībām uz pirmstermiņa atbrīvošanu un augstāko sodamēru, nāvessodu atbalsta 46 procenti amerikāņu.

Sarucis arī to amerikāņu skaits, kas piekrīt vienam no galvenajiem argumentiem par nāvessodu lietderību, proti, ka tie darbojas kā iebiedēšanas līdzeklis. 1985.gadā šim argumentam piekrita 62 procenti aptaujāto, 1991.gadā - 51 procents, bet šobrīd - 43 procenti.

Taču vairākums aptaujāto piekrīt, ka ar nāvi var tikt sodīts nevainīgs cilvēks, un ka šis sodamērs nereti tiek piespriests netaisnīgi.

51 procents amerikāņu atzinuši, ka atbalstītu likuma pieņemšanu, kas nāvessodu aizstātu ar mūža ieslodzījumu bez tiesībām uz pirmstermiņa atbrīvošanu. Tikpat daudz respondentu arī atbalstā nāvessoda izpildes moratorija pasludināšanu, kamēr īpaša komisija pārbauda, vai augstākais sodamērs noziedzniekam piespriests taisnīgi.

72 procenti nāvessodu atbalstītāju ir vienisprātis - augstākais sodamērs sniedz garantiju, ka slepkava nekad vairs nevienu nenogalinās. Tajā pašā laikā 68 procenti respondentu atzīst, ka nāvessods nav taisnīgs sodamērs, jo šādi var atņemt dzīvību nevainīgam cilvēkam.

Aptauja tika veikta no 20. līdz 24.aprīlim. Tajā piedalījās 1003 ASV iedzīvotāji.

ASV tuvojas nāvessoda izpildes diena 32 gadus vecajam teroristam Timotijam Makvejam, kurš 1995.gadā sarīkoja sprādzienu Oklahomasitijā, nogalinot 168 un ievainojot vēl simtiem cilvēku. Viņam 16.maijā paredzēts izdarīt nāvējošu injekciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!