Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānija aizvadītajā gadā apstiprinājusi krasu zemūdens detaļu un tehnoloģiju eksporta palielināšanu Taivānai, kura sākusi modernizēt savus jūras spēkus. Šis solis varētu ietekmēt Lielbritānijas un Ķīnas attiecības, ziņo aģentūra "Reuters".

Lielbritānijas piešķirto licenču vērtība dažādiem uzņēmumiem, lai eksportētu ar zemūdenēm saistītas detaļas un tehnoloģijas Taivānai, pagājušā gada pirmajos deviņos mēnešos sasniedza rekordu – gandrīz 200 miljonus eiro – liecina Lielbritānijas valdības eksporta licencēšanas dati. Tas ir vairāk nekā iepriekšējos sešos gados kopā, uzsver ziņu aģentūra.

Šie dati ir publiski pieejami, bet jaunākie ar Taivānu saistītie skaitļi paziņoti tikai tagad.

"Ja tā ir taisnība, tad tas ir nopietns pārkāpums "vienas Ķīnas principā". Tas apdraud Ķīnas suverenitāti un drošības intereses. Tas arī grauj mieru un stabilitāti Taivānas šaurumā," aģentūras prezentētos datus komentēja Ķīnas Aizsardzības ministrija.

Ķīna savā paziņojumā skaidroja, ka par šo situāciju ir noraizējusies un pret to iebilst. Paziņojumā Pekina mudināja Lielbritāniju atturēties no militārās palīdzības nodrošināšanas Taivānai.

Lielbritānija nav atzinusi Taivānu par neatkarīgu valsti, tai arī nav formālu diplomātisku attiecību ar salu. Tomēr tā uztur ekonomikas un tirdzniecības saites, kā arī Taipejā ir Lielbritānijas "de facto" vēstniecība.

Londonas preses pārstāvis paziņojumā norādījis, ka Lielbritānija jau sen nodrošina eksporta licences Taivānai. Šīs licences nav vispārīgas – katrā konkrētajā gadījumā tās izraksta no jauna. Tās atbilst eksporta noteikumiem gadījumos, kad jāpiegādā bruņojums un divējāda lietojuma preces.

"Mēs uzskatām, ka Taivānas jautājumu abām iesaistītajām pusēm jārisina mierīgi caur konstruktīvām sarunām, bez draudiem vai fiziska spēka pielietošanas," uzsvērts paziņojumā.

Piešķirto licenču apjoma pieaugums atspoguļo lielāku pieprasījumu no Taivānas, skaidro anonīmas amatpersonas. Abas amatpersonas arī apgalvo, ka šie darījumi atspoguļo Lielbritānijas vēlmi atbalstīt Taivānu. Eksporta licenču piešķiršana nozīmē "zaļās gaismas" došanu, lai labāk aprīkotu Taivānu, uzsvēra viena no amatpersonām.

Eksporta kontroles organizācijas dati rāda, ka 2022. gadā Lielbritānija apstiprināja 25 Taivānas eksporta licences deviņu mēnešu laikā. Tās piešķirtas kategorijās "zemūdeņu detaļas" un "zemūdeņu tehnoloģijas". Vienā no licencēm apstiprina kara kuģu, īpaša jūras spēku aprīkojuma, piederumu un citu virsmu kuģu piegādes. Kāda cita – tehnoloģijas, kas ir nepieciešamas preču vai programmatūras izstrādei, ražošanai, vadīšanai, uzstādīšanai, uzturēšanai, remontam vai iegādei.

Pirmdien, 13. martā, Londona paziņoja par aizsardzības tēriņu palielināšanu, atklājot tās aizsardzības, drošības un ārlietu politikas prioritātes. Tas saistīts ar Lielbritānijas plāniem, kā risināt draudus, ko rada Ķīna un Krievija.

Pekina uzskata Taivānu par daļu no Ķīnas teritorijas. Tādēļ iebilst pret ārvalstu iesaisti un sadarbību ar Taivānu, uzskatot to par atbalstu Taivānas vēlmei tikt atzītai par neatkarīgu valsti. Taivānas demokrātiski ievēlētā valdība iebilst pret Ķīnas teritoriālajām prasībām. Tā apgalvo, ka tikai salas iedzīvotāji var izlemt savu nākotni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!