Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Lielbritānijas valdība ceturtdien devusi rīkojumu ministrijām pārstāt instalēt Ķīnā ražotas drošības kameras valdības ēkās.

Valdība šādu lēmumu pieņēmusi pēc tam, kad izvērtējusi pašreizējos un nākotnes drošības riskus, ko rada novērošanas sistēmas.

Lielāko daļu no Lielbritānijas valdības ēkās izmantotajām drošības kamerām ir ražojuši divi Ķīnas uzņēmumi - "Hikvision" un "Dahua", jūlijā noradīja pilsoņu tiesību organizācija "Big Brother Watch".

Drošības risku izvērtēšanā secināts, ka, ņemot vērā draudus Lielbritānijai un šo sistēmu pieaugošās iespējas un savienojamību, nepieciešama papildus kontrole, teikts valdības ministra Olivera Dovdena paziņojumā parlamentam.

Viņš norādīja, ka ministrijām vajadzētu apsvērt šo kameru aizvietošanu.

Jūlijā 67 britu likumdevēji aicināja aizliegt ierīces, ko ražojuši Ķīnas valstij daļēji piederošie uzņēmumi "Hikvision" un "Dahua", kā iemeslu minot bažas par drošību un saistību ar cilvēktiesību pārkāpumiem Siņdzjanā.

Dovdens norādīja, ka uzņēmumi, kas pakļauti Ķīnas Nacionālās izlūkošanas likumam, var tikt piespiesti nodot informāciju Pekinas drošības dienestiem.

"Hikvision" paziņoja, ka šie apgalvojumi nav patiesi.

""Hikvision" nevar pārsūtīt datus no galalietotājiem trešajām pusēm, mēs nepārvaldām galalietotāju datu bāzes, kā arī nepārdodam glabātuves mākonī Apvienotajā Karalistē," ceturtdien paziņoja uzņēmums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!