Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ķīnas veiktās izmaiņas Honkongas vēlēšanu sistēmā ir 1984.gada Ķīnas un Lielbritānijas kopīgās deklarācijas klajš pārkāpums, otrdien pauda Lielbritānijas ārlietu ministrs Dominiks Rābs.

"Šodien Ķīna veica izmaiņas Honkongas vēlēšanu sistēmā, kas ir klajš kopīgās deklarācijas pārkāpums, mazinot Honkongas iedzīvotāju brīvības un pārkāpjot Pekinas starptautiskās saistības," ierakstā tviterī otrdien norādīja ministrs.

Ķīnas un Lielbritānijas kopīgā deklarācija, ko 1984. gadā parakstīja Lielbritānijas premjerministre Mārgareta Tečere un Ķīnas premjerministrs Džao Dzijans, Honkongai arī atrodoties Ķīnas pakļautībā paredz plašu autonomiju.

Aktīvisti jau iepriekš mudinājuši Londonu noteikt Ķīnai sankcijas par vēršanos pret demokrātijas kustības pārstāvjiem.

Lielbritānija to vēl nav izdarījusi, tiesa gan, valdība nule kā noteikusi sankcijas Ķīnai par tās politiku pret uiguru minoritāti Sjiņdzjanas provincē.

Ķīnas līderi otrdien apstiprināja Honkongas vēlēšanu sistēmas reformu, samazinot Honkongas Likumdošanas padomē tiešās vēlēšanās ievēlēto locekļu skaitu un nosakot citas izmaiņas, kas būs smags trieciens Honkongas jau tā ierobežotai demokrātijai.

Pekina šīs reformas īstenojusi, apejot Honkongas Likumdošanas padomi.

Lai gan Honkonga ir Ķīnas daļa, tai ir īpašā administratīvā rajona statuss ar plašu autonomiju, atšķirīgu tieslietu sistēmu un tās pilsoņi bauda plašākas tiesības nekā kontinentālajā Ķīnā.

Pēc plašiem un bieži vardarbīgiem protestiem pret Pekinas kontroli 2019. gadā Ķīna ir mērķtiecīgi apspiedusi disidentus un demokrātijas atbalstītājus šajā pilsētā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!