Lielbritānijas valdība, saskaroties ar krasu marihuānas smēķētāju skaita pieaugumu, trešdien plāno padarīt vieglākus savus likumus, ļaujot miljoniem valsts iedzīvotāju smēķēt marihuānu bez bailēm tikt arestētiem.
Marihuānai brīvs ceļš arī Lielbritānijā

Lielbritānijas iekšlietu ministrs Deivids Blankets trešdien izplatīs paziņojumu, ka marihuāna tiek pazemināta par zema riska - C kategorijas - narkotiku, kas neliela marihuānas daudzuma atrašanos īpašumā vai tās smēķēšanu padarīs par pārkāpumu, par ko persona netiek arestēta.

Šis plaši apspriestais solis ir izsaucis protestu dažās politiskajās aprindās, un no amata atkāpies bijušais Lielbritānijas valdības narkotiku apkarošanas koordinators un valdības padomnieks Kīts Helavels.

"Valdība virzās uz tālāku dekriminalizāciju, nekā tas ir visā pārējā pasaulē," intervijā radiostacijai BBC sacīja Helavels, pirmo reizi publiski paziņojot par atkāpšanos no amata.

Pagājušā gada beigās publicētais pētījums parādīja, ka marihuāna ir visizplatītākā narkotika Eiropas Savienībā (ES) un to bija lietojis vismaz katrs desmitais pieaugušais cilvēks ES.

Pieaugušo proporcija, kas bija lietojuši marihuānu, svārstījās no 10 procentiem Somijā līdz 20-25 procentiem Lielbritānijā, Dānijā, Francijā, Īrijā, Nīderlandē un Spānijā.

Marihuānas kategorijas pazemināšana no B uz C klasi to noliek tādā pašā kategorijā kā anaboliskos steroīdus un augšanas hormonus.

Blankets, kas jau tiek kritizēts par pieaugošo noziedzības līmeni un niknajiem strīdiem par policijas reformu, šo soli vēlas izgaismot nevis kā neizbēgamu attieksmes mīkstināšanu, bet gan kā resursu koncentrēšanu uz smagajām narkotikām un narkodīleriem.

Papildus viņa paziņojumam par marihuānas kategorijas pazemināšanu tiek arī gaidīts viņa teiktais, ka narkotika netiek un netiks dekriminalizēta vai legalizēta un ka maksimālais sods par marihuānas tirdzniecību tiks palielināts no pieciem līdz 10 gadiem.

Taču viņa "burkāna un pātagas" pieeja jau ir izraisījusi kritiku.

"Šāda viduvēja pieeja, kad [marihuāna] tiek nosaukta par nelikumīgu un atstāta dīleru, nevis likumīgu tabakas pārdevēju rokās, bet pēc tam uz to piever acis, ir vissliktākā pieeja pasaulē," sacīja opozīcijas konservatīvo preses pārstāvis Olivers Letvins. Viņš sacīja, ka policija, politiķi un jauni cilvēki ir pilnīgi apjukuši no šādas politikas. "Viņi nezina, vai valdība viņiem cenšas teikt "tas ir nepareizi, nedari to" vai arī "tas ir labi - uz priekšu, dari to"," viņš sacīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!