Foto: Publicitātes foto
Lielbritānijā uz tiesas sola nonācis 20 gadus vecs neonacists Ītans Steiblss, kurš plānojis teroraktu geju praida naktī kādā bārā, ziņo "Independent".

Uz viņa pēdām policija nākusi jau vasarā, kad par divdesmitgadnieka rasistiskajiem un pret gejiem vērstajiem draudiem "Facebook" labējo radikāļu grupā kāds tās dalībnieks brīdinājis policiju. Ierakstos jaunietis solījis "nogalināt ikvienu no geju bastardiem" un paziņojis, ka "gatavojas karam". Bruņoti policisti jauno homofobu drīz aizturēja un viņa mājās atrada mačeti un cirvi.

Jaunietis daudz laika pavadījis, internetā meklējot, kā pievienoties aizliegtām teroristu organizācijām "Combat 18" un "National Action", kā arī gatavojies "rasu karam". Tāpat iepriekš vardarbības dēļ no skolas izslēgtais Steiblss daudz skatījies nogalināšanu, spīdzināšanu, teroraktu un citus izteikti zvērīgus video. Cita starpā viņš "Google" meklētājā rakstījis frāzes "gribu doties slaktiņā" un "kā kļūt par teroristu".

Viņš vienlīdz naidīgus ierakstus publicējis arī par ebrejiem un musulmaņiem, turklāt kādam savam paziņam "WhatsApp" rakstījis: "Mana valsts tiek izvarota. Es varētu arī kļūt par skinhedu un nogalināt cilvēkus."

Līdsas Kroņa tiesā demonstrēts arī video, kurā redzamais Steiblss dedzina varavīksnes krāsu karogu un dzirdams sakām "geji skaistāk izskatās degam". Prokurors Džonatans Sandifords atklāja, ka puisis regulāri internetā publicējis homofobiskus, rasistiskus un neonacistiskus uzskatus, turklāt savas istabas sienu izdekorējis ar Trešā Reiha karogu.

Izmeklētāji aizturētā mājās līdz ar nacistiskās Vācijas karogu uzgāja lielu daudzumu sērkociņu galviņu, kas varētu būt sagatavotas nolūkā pašrocīgi izgatavot spridzekli.

Aizturēšanas brīdī Steiblss devies uz "New Empire" bāru Borovā. Tur tovakar bija plānots LGBT+ praida vakars, lai iepriekš uzņemtu fotogrāfijas, veiktu izlūkošanu un atgrieztos, kad pasākums jau būtu sācies, lai īstenotu uzbrukumu, apgalvo izmeklētāji. Viņš pats šādu mērķi gan noliedzis.

Foto: Publicitātes foto

Par spīti visiem savāktajiem pierādījumiem Steiblss tiesā arī noliedza, ka vispār jebkad gatavojies rīkot teroraktu un būtu kādreiz izteicis reālus draudus. Viņš apgalvo, ka internetā tikai izlādējis savu niknumu. Turklāt puisis paziņojis, ka ir biseksuālis un viņam ir autisms, bet radikāli labējus uzskatus viņš pieņēmis kā savu digitālo identitāti, lai viņam būtu kas kopīgs ar sarunu partneriem.

Steiblsa māte savukārt tiesā atklāja, ka dēls radikalizējies ceļojuma laikā Vācijā, kur saticis meiteni ar galējo radikāļu "izskalotām smadzenēm".

Lielbritānijā pēdējo gadu laikā strauji augusi gan islāma radikāļu, gan galēji labējo radikāļu aktivitāte, raksta "Independent", atsaucoties uz tiesībsargu sniegto informāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!