Foto: AFP/Scanpix/LETA

Rietumvalstīm un to sabiedrotajiem ir jābūt vienotiem pret autoritārismu, sestdien kolēģiem no citām G7 grupas valstīm teica Lielbritānijas ārlietu ministre Liza Trasa.

Pasaules septiņu bagātāko valstu ārlietu ministri pulcējušies Anglijas ziemeļrietumu pilsētā Liverpūlē. Divu dienu sanāksme ir pēdējais klātienes pasākums gadu ilgušajā Lielbritānijas prezidentūrā G7. Nākamgad prezidējošā valsts būs Vācija.

Ministru darba kārtībā ir jautājumi par Krievijas spēku koncentrēšanu Ukrainas robežas tuvumā, kā arī Ķīnas konfrontācija, Irānas kodolprogrammas ambīciju ierobežošana un krīze militārās huntas pārvaldītajā Mjanmā.

"Mums ir jābūt vienotiem stingrā cīņā pret agresoriem, kuri cenšas iegrožot brīvības un demokrātijas robežas," Trasa sacīja sanāksmes atklāšanas runā, konkrētas valstis gan neminot.

Pirms sanāksmes Lielbritānijas ārlietu ministre pauda vēlmi veicināt ciešākas G7 valstu attiecības tirdzniecībā, investīcijās, tehnoloģijās un drošībā, "lai mēs varētu aizstāvēt un veicināt brīvību un demokrātiju visā pasaulē".

Viņa trešdien brīdināja Krieviju, ka tā pieļautu "stratēģisku kļūdu", ja iebruktu Ukrainā. Līdzīgu brīdinājumu ASV prezidents Džo Baidens šonedēļ izteica telefona sarunā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

G7 valstu samitā jūnijā Baidens centās panākt stingrāku kolektīvo nostāju pret Ķīnu un Krieviju, bet šonedēļ ASV, Lielbritānija un Austrālija paziņoja par 2022.gada Pekinas ziemas olimpisko spēļu diplomātisku boikotu.

Lielbritānijas ārlietu ministre paziņoja, ka Rietumvalstīm ir jāstrādā, lai mazinātu vairāku zemu un vidēju ienākumu valstu "stratēģisko atkarību" no Rietumiem naidīgām valstīm, tādēļ samitā viņa centīsies panākt, ka valstis palielina finansējumu infrastruktūras un tehnoloģiju projektiem šajās valstīs.

G7 valstīm un to sabiedrotajiem ir jāpiedāvā "alternatīva neilgtspējīgiem aizdevumiem no tādām valstīm, kurās nav tirgus ekonomikas", piemēram Ķīnas, paziņoja Lielbritānijas Ārlietu ministrija.

Trasa samitā prezentēs Lielbritānijas vadītu iniciatīvu "Āfrikas noturības investīciju paātrinātājs", kuras mērķis ir veicināt sadarbību investīcijām Āfrikas "visvieglāk ievainojamajos tirgos". Tas palīdzēs G7 valstīm izpildīt savu apņemšanos nākamajos piecos gados Āfrikas privātajā sektorā investēt vairāk nekā 80 miljardus ASV dolāru (71 miljards eiro), lai veicinātu ilgtspējīgu ekonomikas attīstību, informēja ministrija.

G7 samitā pirmo reizi svētdien piedalīsies Dienvidaustrumāzijas valstu asociācijas (ASEAN) ministri. Sesijā ar ASEAN ministru piedalīšanos tiks apspriesti jautājumi par Covid-19 vakcīnu, finanšu un dzimuma vienlīdzību.

Tāpat īpaši lūgto viesu statusā sanāksmē virtuāli piedalīsies Dienvidkorejas, Austrālijas, Dienvidāfrikas Republikas un Indijas pārstāvji.

Samita laikā piektdien Trasa tikās divpusējās sarunās ar ASV valsts sekretāru Entoniju Blinkenu un Vācijas jauno ārlietu ministri Annalēnu Bērboku.

Nākamnedēļ Blinkens dosies uz Dienvidaustrumāziju, ar savu vizīti cenšoties uzsvērt reģiona nozīmi Vašingtonas stratēģijā stāties pretī Ķīnas pieaugošajai uzstājībai reģionā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!