Radikālais musulmaņu garīdznieks Abu Katada, kurš savulaik tika uzskatīts par Osamas bin Ladena tuvāko līdzgaitnieku Eiropā, var tikt deportēts uz Jordāniju, neskatoties uz viņa paša bažām par iespējamu spīdzināšanu, trešdien paziņoja Lielbritānijas augstākā apelāciju tiesa Lordu palāta.

Iekšlietu ministrijai izdevās Lordu palātā pārsūdzēt tiesas spriedumu, kas liedza Katadu deportēt uz Jordāniju, kur viņš notiesāts par terorismu.

Iekšlietu ministre Džekija Smita pauda gandarījumu par lēmumu un pavēstīja, ka nekavējoties rīkosies, lai Katadu deportētu.

"Es esmu iepriecināta par lordu šīsdienas lēmumu. Mana galvenā prioritāte ir sabiedrības un nacionālās drošības aizsargāšana, un es esmu parakstījusi pavēli par Abu Katadas deportēšanu, kas viņam tiks šodien pasniegta," sacīja Smita. "Es vēlos iespējami ātri deportēt šo bīstamo personu."

47 gadus vecais Katada, kura īstais vārds ir Omars Mahmuds Mohammeds Otmans, ir notiesāts par teroristisku darbību Jordānijā, taču Lielbritānija viņu nevarēja izdot Ammānas varasiestādēm, jo maijā britu tiesa atzina, ka musulmaņu garīdzniekam tur draudot neatbilstoša izturēšanās.

Katada 1994.gadā ieguva patvēruma tiesības Lielbritānijā, un kopš tā laika viņš ik pa brīdim nonāca aiz restēm.

Lielbritānijas valdība apgalvo, ka Katadam ir seni sakari ar ekstrēmistiem visā pasaulē, tostarp "Al Qaeda" un bruņotajiem islāmistu grupējumiem Alžīrijā, Tunisijā un Ēģiptē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!