Foto: Reuters/Scanpix

Lielbritānijas valdība trešdien paziņojusi, ka valstij jāpaliek Eiropas Savienībā (ES), lai pasargātu savu ekonomisko drošību un starptautiskās izredzes.

Izstāšanās atbalstītāji valdības analīzi noraidīja kā panikas celšanu.

Aizstāvot situācijas analīzi, Lielbritānijas ārlietu ministrs Filips Hamonds uzsvēra, ka valdības viedoklis ir skaidrs - valstij būs labāk, paliekot ES sastāvā.

Saglabājot dalību blokā, pieaugs Lielbritānijas globālā ietekme, tai būs spēcīgāka aizsardzība pret organizēto noziedzību un terorismu un labāka piekļuve tirgum ar 500 miljoniem patērētāju, norādīja Hamonds.

Runājot par iespējamo izstāšanos, ministrs jautāja, kādēļ gan britiem šādi riskēt ar savu bērnu nākotni, ar savu ietekmi, ekonomisko labklājību un drošību.

Lielbritānijā 23. jūnijā ir paredzēts referendums par Lielbritānijas palikšanu ES vai izstāšanos no tās.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons ir paziņojis, ka šajā referendumā paustais vēlētāju lēmums būs galīgs un atkārtoti referendumi par šo jautājumu netiks rīkoti.

Britu valdības analīzē secināts, ka izstāšanās no bloka prasītu divpusējas sarunas ar pārējām 27 ES dalībvalstīm, kas būtu ļoti sarežģīts process.

"Lielbritānijas valdības vērtējumā neviens modelis ārpus ES ne tuvu nespēj sniegt tādu pašu ieguvumu un ietekmes balansu, kādu mēs iegūstam no pašreizējā Lielbritānijas īpašā statusa ES," teikts ziņojumā.

Runājot izstāšanās atbalstītāju vārdā, darba un pensiju ministrs Ians Dankans-Smits noraidīja valdības analīzi kā viltību, kas nevienu neapmuļķos.

Viņš sacīja, ka Lielbritānija pēc izstāšanās panāktu brīvās tirdzniecības līgumu ar ES, kas nozīmē nekādu tarifu vai kvotu.

Dankans-Smits uzsvēra, ka patiesībā īstā neskaidrība pastāv par ES projekta nākotni, par ko liecina gan nespēja tikt galā ar imigrācijas krīzi, gan nedienas ar eiro.

Kamerons iepriekš aicināja izstāšanās atbalstītājus nākt klajā ar savu plānu Lielbritānijas attīstībai pēc ES pamešanas.

Valdība apsvēra trīs iespējamos modeļus Lielbritānijas tirdzniecībai ar ES pēc izstāšanās: "Norvēģijas modeli" daļējai dalībai ES tirdzniecības līgumos, divpusējus līgumus ar ES valstīm un paļaušanos tikai un vienīgi uz līgumiem ar Pasaules Tirdzniecības organizāciju.

Sabiedriskās domas aptauja, kuru veikusi kompānija "YouGov" pēc laikraksta "Times" pasūtījuma, pagājušajā nedēļā liecināja, ka Lielbritānijas izstāšanās no ES atbalstītāju un pretinieku skaits kļuvis gandrīz vienāds.

Izstāšanās ideju tagad atbalsta 38%, bet pret to ir 37% aptaujāto, savukārt 25% nav izlēmuši vai neplāno balsot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!