Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lietuvas valdība apsver iespēju pēc Igaunijas parauga piedāvāt ārvalstniekiem iespēju iegūt e-rezidenta statusu, kas ļautu viņiem elektroniskajā vidē dibināt uzņēmumus, atvērt banku kontus vai deklarēt nodokļus.

"Mēs redzam, kā pasaule attīstās, cik tā ir mobila, kā attīstās elektroniskie pakalpojumi, finanšu tehnoloģiju pakalpojumi. Tāda iespēja noteikti jārada arī Lietuvā," ziņu aģentūrai BNS sacījis iekšlietu ministrs Eimutis Misjūns.

Iecerēts, ka ārvalstnieks personiski vai ar ārpakalpojuma sniedzēja starpniecību varētu pieteikt un saņemt elektroniskās identifikācijas un elektroniskā paraksta rīku, kas viņam sniegtu iespējas tiešsaistē saņemt dažādus administratīvos, publiskos un komerciālos pakalpojumus.

Šādu Iekšlietu ministrijas izstrādātu likumprojektu valdība gatavojas apspriest otrdienas sēdē, lemjot, cik plašam būtu jābūt piedāvāto pakalpojumu klāstam. Ja valdība likumprojektu atbalstīs, to tālāk apspriedīs Seims. Ministrija cer e-rezidenta statusu oficiāli ieviest no 2021.gada.

Pēc Misjūna teiktā, jo vairāk būs šādu pakalpojumu, jo programma darbosies efektīvāk. Ministrija centīsies nodrošināt, lai e-rezidenta statusu varētu iegūt ātri un vienkārši, neradot lielu papildu administratīvo slogu.

Statusa piešķiršanas procesā tiktu pārbaudīti tie apstākļi, kurus var operatīvi izvērtēt elektroniskā ceļā, piemēram, saistība ar Šengenas informācijas sistēmu vai pretendenta iespējamā atrašanās kādā "melnajā sarakstā", savukārt apstākļi, kuru dēļ statuss varētu tikt anulēts, tiktu izvērtēti vēlāk.

Ministrs norādījis, ka nopietni vērtē ar šo jaunievedumu saistītos riskus un plāno apspriesties ar Finansiālo noziegumu izmeklēšanas dienestu (FNTT) par to, kā stiprināt iespējamās terorisma finansēšanas un naudas atmazgāšanas risku kontroli.

"Mēs raugāmies uz to visai nopietni un piesardzīgi un saskatām zināmus riskus, bet esam gatavi tikt ar tiem galā un nevaram apturēt progresu," viņš sacījis. "Allaž meklējam saprātīgu līdzsvaru starp ātrumu, kvalitāti, ērtībām un drošību." Igaunijā e-rezidenta statuss tika ieviests 2014.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!