Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Lietuva apturējusi tiesiskās palīdzības sniegšanu Baltkrievijas varas iestādēm, piektdien paziņoja tieslietu viceministrs Toms Vaitkevičs.

Šāds lēmums pieņemts pēc tam, kad Baltkrievijas tiesībsargājošās institūcijas aizturēja vienu no Baltkrievijas cilvēktiesību aizstāvības aktīvistiem Aļesju Beļacki. Baltkrievijas varas iestādes lūdza Lietuvai tiesisko palīdzību un Lietuvas Tieslietu ministrija sniedz informāciju par Beļacka un viņa vadītās organizācijas "Vjasna" banku kontiem Lietuvā.

"Vienīgais, ko tagad varam darīt - no šī brīža apturam jebkādas palīdzības sniegšanu Baltkrievijas varas iestādēm. Un tālāk kopā ar citām institūcijām lemsim par to, kādus pasākumus vajadzētu veikt, lai informāciju, kas saņemta uz līguma par tiesiskās palīdzība sniegšanu pamata, vairs nevarētu izmantot Baltkrievijas varas iestādes," Vaitkevičs paziņoja žurnālistiem.

"[Beļacka] uzvārds neradīja nekādas aizdomas, ka pēc lūguma sniegto tiesisko palīdzību šo informāciju varētu izmantot pret šo personu politisku mērķu vārdā. Tas, kas notika, izraisa nicinājumu pret Baltkrievijas varu," viņš teica.

Beļacki ceturtdien aizturēja Minskā, pamatojoties uz Lietuvas Tieslietu ministrijas sniegto informāciju par bankas kontiem, kuru Lietuva sniedza Baltkrievijai pēc Baltkrievijas tiesiskās palīdzības lūguma, piektdien Viļņā paziņoja nevalstiskās organizācijas (NVO) "Vjasna" pārstāvji.

Preses konferencē Viļņā "Vjasna" pārstāvis Valentīns Stefanovičs apstiprināja, ka Beļackis aizturēts pēc Baltkrievijas kriminālkodeksa panta par liela apmēra ienākumu slēpšanu, par ko viņam draud līdz pat septiņiem gadiem ilgs cietumsods ar mantas konfiskāciju.

Stefanovičs stāstīja, ka jautājuši kas un uz ko pamatojoties sniedzis šos dokumentus. Viņiem atbildēts, ka dokumentus iesniegusi Lietuvas Tieslietu ministrija, jo Baltkrievija lūgusi tiesisko palīdzību. Viņš piebilda. ka uzskata Lietuvas ministrijas rīcību par pārpratumu, kuram iemesls bijis komunikācijas trūkums dažādu Lietuvas institūciju starpā.

Lietuvas protestu pret Beļacka aizturēšanu piektdien pauda gan Lietuvas Ārlietu ministrija, gan ārlietu ministrs Audronis Ažubalis, kurš kā Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) prezidējošās valsts Lietuvas pārstāvis ir arī EDSO priekšsēdētājs.

Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašneko režīms pēdējā laikā cenšas apslāpēt jebkādus protestus valstī, kas pārdzīvo finanšu krīzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!