Foto: DELFI

Lietuvā dzīvojoši Nigērijas pilsoņi atmazgājuši naudu, izmantojot valstij piederošo pasta kompāniju "Lietuvos paštas", kuras valde pagājušajā piektdienā atbrīvoja no amata uzņēmuma ģenerāldirektori Linu Minderieni, ziņu aģentūrai BNS apliecinājusi Finansiālo noziegumu izmeklēšanas dienesta (FNTT) pārstāve Rūta Andrjuškaite.

Pēc viņas teiktā, šopavasar uzsāktā pirmstiesas izmeklēšana pret Nigērijas pilsoņiem par naudas atmazgāšanu ir saistīta ar kompāniju "Lietuvos paštas" un nevar izslēgt, ka tādu iespēju viņiem pavēruši nepietiekamie drošības pasākumi šai uzņēmumā. "Lietuvos paštas" valde tikusi informēta par šo izmeklēšanu un par to, ka naudas atmazgāšanas novēršanas sistēma uzņēmumā varētu būt nepietiekama.

Saskaņā ar izmeklēšanas materiāliem daļu šai lietā figurējošo līdzekļu viens Nigērijas pilsonis, iespējams, izņēmis skaidrā naudā Lietuvas pasta nodaļās, izmantojot septiņus viltotus Ganas un Nigērijas pilsoņu personas dokumentus, kuros bijusi izmantota viena un tā paša cilvēka fotogrāfija ar atšķirīgiem vārdiem.

Maijā FNTT sāka pirmstiesas izmeklēšanu pret vienā no Kauņas universitātēm studējošiem vai iepriekš studējušiem Nigērijas pilsoņiem, kas tiek turēti aizdomās, ka izņēmuši viņiem sūtītos naudas pārvedumus ar viltotiem Āfrikas valstu personas dokumentiem. Tobrīd netika norādīts, ar kuras iestādes starpniecību tas darīts.

Pēdējā gada laikā FNTT analizējis aizdomīgas finanšu operācijas, ko ar Lietuvas kompāniju starpniecību veikuši Ganas, Gambijas un Nigērijas pilsoņi, pieļaujot, ka šādus naudas pārskaitītājus algo personas, kas vēlas slēpt naudas noziedzīgo izcelsmi.

2016. gada laikā saņemti aptuveni 50 ziņojumi par iespējamiem naudas atmazgāšanas gadījumiem, kas saistīti ar personām no minētajām trim valstīm, kuras īsā laikā saņēmušas lielas naudas summas, kas sadalītas sīkāk un dažu dienu laikā pārsūtītas saņēmējiem. Lēsts, ka kopējā šo pārvedumu summa sasniegusi aptuveni pusotru miljonu eiro.

Kā ziņots, piektdien "Lietuvos paštas" valde atbrīvoja no amata uzņēmuma ģenerāldirektori Linu Minderieni, norādot, ka viņa nav nodrošinājusi pietiekamus pasākumus naudas atmazgāšanas novēršanai. Šāds lēmums pieņemts, balstoties uz Lietuvas Bankas veikto pārbaužu un FNTT izmeklēšanas rezultātiem.

Nedz Satiksmes ministrija, nedz Lietuvas Banka nav oficiāli paziņojušas, kādā veidā pasta kompānijā nebija nodrošināta naudas atmazgāšanas novēršana.

Lietuvas satiksmes ministrs Roks Masjulis piektdien pieļāva, ka tiesībsargāšanas iestādes valsts pasta kompānijā varētu veikt arī citas pārbaudes.

Tikmēr "Lietuvos paštas" norāda, ka jau pērn tiesību aktos paredzētajā kārtībā informējis FNTT par iespējamajiem naudas atmazgāšanas gadījumiem.

"Aizdomas raisīja vairākkārtējas naudas pārvedumu plūsmas, kas ar "Western Union" starpniecību sūtītas Nigērijas un Ganas pilsoņiem. No 2016. gada 31. oktobra līdz 31. decembrim "Lietuvos paštas" nosūtījis 12 paziņojumus par aizdomīgiem naudas pārvedumiem, ko veikuši Ganas un Nigērijas pilsoņi," norādīts pasta kompānijas komentārā.

Kompānijai "Lietuvas paštas" ir plašs nodaļu tīkls visā Lietuvā. Tā sniedz finanšu pakalpojumus, pieņem maksājumus un piedāvā apdrošināšanu, patēriņa kredītu, līzinga, vietējo un starptautisko naudas pārskaitījumu un citus pakalpojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!