Briseli ir sasniegušas ziņas, ka Lietuvā, iespējams, izšķērdēti Eiropas Savienības lauku attīstības programmas SAPARD līdzekļi, piektdien vēstī laikraksts "Lietuvos rytas".
Eiropas Komisijas (EK) augsta ranga amatpersonas šonedēļ paziņojušas, ka gadījumā, ja informācija par SAPARD līdzekļu izšķērdēšanu izrādīsies patiesa, Lietuvai draud sankcijas.

Intervijā "Lietuvos rytas" ES komisāra lauksaimniecības un zivsaimniecības jautājumos Franca Fišlera preses sekretārs uzsvēra, ka "ES pret šo problēmu izturas ļoti nopietni". "Tā ir ES nodokļu maksātāju nauda. Mums jābūt pārliecinātiem, ka tā tiek tērēta paredzētajā veidā," viņš norādīja.

Lietuvas amatpersonas neapstiprina, bet arī nenoliedz ziņas, ka EK ir interesējusies par SAPARD līdzekļu izlietojumu Lietuvā.

Pēc "Lietuvos rytas" rīcībā esošām ziņām, SAPARD līdzekļus 32 miljonu litu (5,824 miljonu latu) apjomā saņēmuši uzņēmumi, kas ir saistīti ar Seima ekonomikas lietu komisijas priekšsēdētāju Viktoru Uspaskihu, kā arī parlamentāriešiem Ramunu Karbausku un Edvardu Karecku.

Šobrīd Seima ētikas un procedūru komisija noskaidro šādas palīdzības likumību.

Plānots no Briseles uz Lietuvu sūtīt auditorus, lai pārbaudītu SAPARD līdzekļu izlietojumu.

Pēc tam kad Seima komisija un auditori nāks klajā ar saviem konstatējumiem, Eiropas Komisija lems par savu tālāko rīcību šajā jautājumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!