Lietuvas Seims pirmajā lasījumā pieņēmis likuma par alkoholu grozījumus, kas paredz legalizēt valstī stipro alkoholisko dzērienu izgatavošanu mājas apstākļos.
Pēc likuma grozījuma iniciatores Liberāļu savienības deputātes Daļas Teišerskītes teiktā, aizliegums izgatavot stipros alkoholiskus dzērienus mājas apstākļos "neko labu nedod".

"Alkohola izgatavošana mājas apstākļos tik un tā notiek lielos apjomos, bieži vien alkohola izgatavošana un tirdzniecības apstākļi ne tikai neatbilst kvalitātes standartiem, bet ir pat bīstami veselībai un dzīvībai," sacīja deputāte.

Teišerskīte uzskata, ka alkohola izgatavošanas legalizācija un kvalitātes prasību noteikšana ļaus aizsargāt cilvēku veselību, veicināt tūrisma attīstību un papildināt valsts budžetu.

"Ja nebūtu skotu viskija, kas nav nekas cits kā kandža, par tādu Skotiju neviens neko nezinātu. Varbūt tādā veidā var padarīt slavenu arī Lietuvu," atbalstot Teišerskītes teikto, sacīja Seima deputāts Roms Sedlicks.

Valdošās sociālliberāļu frakcijas un opozīcijā esošās liberāļu frakcijas deputāti izvirzījuši priekšlikumu paplašināt mājas degvīna, brāgas un citu alkoholisko dzērienu ražošanu, kas būs likumīga ar īpašu valdības vai citas pilnvarotas institūcijas izsniegtu licenci.

Vairāki no likumprojekta iniciatoriem uzskata, ka, legalizējot degvīna ražošanu mājas apstākļos, tiks saglabātas Lietuvas reģionālās etniskās tradīcijas. Piemēram, vēsturiskajā Dzūkijas novadā Lietuvas dienvidos pašdarinātais degvīns tiek vērtēts īpaši augstu, un, pat neraugoties uz aizliegumu, to dažkārt iespējams iegādāties arī publiskos pasākumos.

Valsts monopolu uz stipro alkoholisko dzērienu ražošanu Lietuvā plānots atcelt no 2003. gada jūlija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!