Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Lietuva parakstījusi 495 miljonu dolāru (466 miljoni eiro) līgumu ar ASV valdību par augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmu HIMARS palaišanas iekārtu iepirkumu, piektdien paziņoja Lietuvas Aizsardzības ministrija.

"Tagad mēs sākam runāt par sadarbību ar ASV par HIMARS integrāciju - personāla apmācību un uzturēšanu," paziņoja Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks, kurš ceturtdien Vašingtonā tikās ar ASV aizsardzības ministru Loidu Ostinu.

Ministrs uzsvēra, cik nozīmīgi ir tas, ka visas trīs Baltijas valstis iepērk HIMARS.

"Mēs esam aktīvi sadarbojušies ar Igauniju un Latviju šo spēju attīstībā un visa reģiona drošības stiprināšanā un to turpināsim darīt. Pirmās HIMARS piegādes plānotas 2025.gadā," klāstīja Lietuvas aizsardzības ministrs.

Aptuvenā līguma ar galveno līgumslēdzēju "Lockheed Martin" vērtība ir 495 miljoni ASV dolāru.

HIMARS ir savienojamas ar citām Lietuvas Bruņoto spēku izmantotajām tehnoloģijām, tādēļ vieglāka būs sistēmu integrācija esošajos aizsardzības plānos un savaldīšanas stiprināšana.

Līgums paredz, ka Lietuva iegādāsies astoņas palaišanas sistēmas "M142 HIMARS" ar dažāda veida raķetēm, arī tālas darbības rādiusa vadāmās raķetes ATACMS, kas var mērķi sasniegt 300 kilometru attālumā.

Līgums ietver arī apmācības un sistēmas uzturēšanas aprīkojumu, personāla apmācību pakalpojumus, sistēmas integrācijas un savienošanas ar NATO integrēti pretgaisa un pretraķešu sistēmu.

Tikšanās laikā Pentagonā Ostins atkārtoti apliecināja ASV apņēmību Lietuvā izvietot pastāvīgus rotācijas spēkus un pateicās Anušauskam par viņa valsts atbalstu ASV rotācijas spēkiem, kas bāzēti Lietuvā.

Aizsardzības ministrs arī pateicās Lietuvai par nepārtraukto militāro atbalstu Ukrainai un ukraiņu karavīru apmācībām, kas būtiski uzlabo Ukrainas pašaizsardzības spējas.

Viņš arī uzteica Lietuvas lēmumu palielināt aizsardzības izdevumus un investēt jaunās spējās.

Jau vēstīts, ka decembra sākumā 200 miljonu ASV dolāru līgumu par HIMARS iegādi parakstīja Igaunija. Ieroču sistēmas ražotājs ir "Lockheed Martin" un pirmās piegādes notiks 2024.gadā.

Arī Latvija plāno HIMARS iegādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!