Krievijas iecerētā Kaļiņingradas apgabala militarizācija rada reālus draudus Lietuvai - šādu viedokli trešdien īpašā paziņojumā paudis Lietuvas Seima Ārlietu komitejas deputāts Emanuels Zingeris.
Krievijas vicepremjers Sergejs Ivanovs pagājušajā nedēļā, uzturēdamies Uzbekistānā, lika saprast, ka Maskava Kaļiņingradas apgabalā dislocēs savas raķetes, ja ASV neatteiksies no plāniem izvietot Čehijā un Polijā pretraķešu aizsardzības sistēmas elementus.

Kā izteicies "Tēvzemes savienības" deputāts Zingeris, Krievija šos ASV plānus izmanto, lai attaisnotu intensīvu Kaļiņingradas apgabala militarizāciju, kas faktiski norisinās jau šobrīd.

"Šāda retorika, ja tā tiktu īstenota, ne vien raisa bažas, bet arī mudina Lietuvu NATO ietvaros izvirzīt jautājumu par reakciju uz Krievijas Federācijas draudiem, kas kļūst reāli līdz ar jaunu Kaļiņingradas anklāva militarizāciju," teikts paziņojumā.

"Lietuvas valsts, kas beidzamo 300 gadu laikā pieredzējusi dalīšanu, agresiju, aneksiju, deportācijas un 173 gadus ilgu okupāciju, ļoti vērīgi seko karaspēka dislokācijai tuvākajos kaimiņos," viņš norādījis.

Deputāts arī atgādinājis, ka šādi Maskavas paziņojumi nav nekas jauns, - jau 2000.gadā, kad Baltijas valstis tikai gatavojās pievienoties NATO, Krievija draudēja Kaļiņingradas apgabalā izvietot taktisko kodolbruņojumu ar tam paredzētajām nesējraķetēm.

Kā uzskata Zingeris, Baltijas valstīm NATO ietvaros "ne mazāk kā Čehijai un Polijai būtu jānostiprina savas pozīcijas cīņā ar grūti prognozējamajiem režīmiem".

"Turklāt, ja Sergeja Ivanova vārdi pārvērtīsies darbos, tad pašreizējā simboliskā NATO gaisa policijas patrulēšana Baltijas valstīs sāks neatbilst jaunajām iespējamajām ģeopolitiskajām realitātēm," secinājis politiķis.

ASV Valsts departamenta pārstāvis Šons Makormaks, runādams par Krievijas vicepremjera izteikumiem, pagājušajā nedēļā sacīja, ka tie viņam atgādinot vārdu savienojumu "aukstais karš".

Vašingtona plāno izvietot radaru staciju Čehijā un pārtvērējraķešu bateriju Polijā, skaidrojot to ar nepieciešamību aizsargāties pret iespējamajiem raķešu triecieniem no tādām valstīm kā Ziemeļkorejas vai Irānas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!