Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lietuva plāno iepirkt 50 tankus, lai varētu pilnībā nokomplektēt jaunu divīzijas lieluma militāro vienību, atsaucoties uz Aizsardzības spēku komandieri ģenerālleitnantu Valdemaru Rupši, vēsta aģentūra ELTA.

"Lielākā daļa sauszemes spēku būs koncentrēta divīzijā. To stiprinās mūsu Gaisa spēku pretgaisa aizsardzības vienības, iespējams, izlūku vienības, bet tas vēl ir jautājums, jo divīzijai būtu jābūt izlūkbataljonam. Divīzijai būtībā būs visa bruņotajiem spēkiem pieejamā loģistika manevrētspējai uz sauszemes. Mums būtībā ir 75% no [nepieciešamajām] spējām," intervijā "15min.lt" atklājis Rupšis.

Lietuva nevarēs izveidot tanku vai bruņutehnikas divīziju, kādas tās ir ASV vai Vācijā, bet gan vidēju vieglo divīziju, viņš piebilst. Divīzijā ietilps mehanizētā kājnieku brigāde "Dzelzs vilks" un kājnieku brigāde "Grifs", kā arī rezerves brigāde.

"Dzelzs vilks" ir būtiski jāpastiprina, lai spētu veikt pilna diapazona operācijas – manevru, aizsardzību, stacionāro aizsardzību un pretuzbrukumu, skaidro ģenerālleitnants. Ja tiks pieņemts politisks lēmums par divīzijas stiprināšanu un piešķirts finansējums, būs nepieciešami arī aptuveni 50 tanki, viņš uzsver. Politiskā vadība iniciatīvu par divīzijas izveidi atbalsta, papildina komandieris.

Lietuvas Aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks 6. martā paziņoja, ka tiks veidota divīzija, kas ir ilgtermiņa projekts 10 gadiem, atgādina ELTA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!