Lietuvas premjers Rolands Pakss ceturtdien prognozēja, ka viņa valsts līdz ar pārējām divām Baltijas valstīm Latviju un Igauniju tiks uzaicināta iestāties NATO nākamgad alianses samitā Prāgā.
Intervijā aģentūrai "Reuters" Pakss sacīja, ka Krievijas kategoriski noraidošajai nostājai pret Baltijas valstu iestāšanos NATO - kas alianses robežas paplašinātu līdz Krievijas robežai - nebūs izšķirošanas lomas alianses paplašināšanas plānos.

"Pieņemsim, ka Baltijas valstis 2002.gadā netiek uzņemtas NATO, kas faktiski nozīmētu, ka Krievijai ir veto tiesības. Un es neticu, ka rietumvalstis, NATO locekles, varētu iedomāties kaut ko tādu," teica Pakss.

"Mēs nevēlamies būt tikai NATO aizsardzības sistēmas patērētāji, mēs gribam sniegt tajā arī savu ieguldījumu NATO aizsardzības sistēmā... Mēs gribam pievienoties šai sistēmai pilnībā sagatavoti kā pilntiesīga alianses dalībvalsts," norādīja Pakss.

Lietuvas premjers arī atzina, ka Lietuva dotu priekšroku visu trīs Baltijas valstu vienlaicīgai uzņemšanai NATO, taču Lietuva pieņemtu arī individuālu uzaicinājumu iestāties aliansē.

"Mūsu stingrā pozīcija ir tāda, ka, vislabākajā gadījumā NATO iestāties varētu tikt uzaicinātas visas trīs valstis, taču, ja Lietuva tiktu uzaicināta pirmā, mēs nebūtu noskumuši," teica Pakss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!