Foto: RIA Novosti/Scanpix

Lietuvas un Polijas ārlietu ministri pauduši bažas par Eiropas Savienības (ES) vadības Briselē pozitīvajiem signāliem attiecībās ar Krieviju, paziņojot, ka pašlaik nav redzamas nekādas iespējas ES veidot ciešākas tirdzniecības attiecības ar Krieviju un pēc tās iniciatīvas izveidoto Eirāzijas Ekonomisko savienību.

"Esam pārsteigti un nobažījušies par nesenajiem signāliem, kas nosūtīti Krievijas Federācijai un kas sniedz pārāk optimistisku perspektīvu un pozitīvu vēstījumu bez atsaucēm uz nosacījumiem," teikts Lietuvas ārlietu ministra Lina Linkeviča un Polijas ārlietu ministra Vitolda Vaščikovska vēstulē, kuras teksts nonācis aģentūras BNS rīcībā.

Vēstulē ES augstajai pārstāvei ārējās un drošības politikas jautājumos Federikai Mogerīni Linkevičs un Vaščikovskis uzsvēruši, ka ES attiecības ar Krieviju ir atkarīgas no Krievijas iekšpolitikas un ārpolitikas, kurā "līdz šim nav manāmas nepieciešamo pārmaiņu pazīmes", jo Krievija ievieš arvien vairāk ierobežojumu ES dalībvalstīm.

"Šajā kontekstā spēcīgākas divpusējās ekonomiskās sadarbības ar Krievijas Federāciju un Eirāzijas Ekonomisko savienību iespējas pašlaik nav aplūkojamas, un mums ir jāatturas no pārlieku optimistisku un rosinošu signālu sūtīšanas," teikts Lietuvas un Polijas ārlietu ministru kopīgajā vēstulē.

Viņi uzsvēra, ka dialogam ar Eirāzijas Ekonomisko savienību ir jānotiek darba līmenī ar organizācijas institūciju starpniecību, nevis kā starpnieku izmantojot vienu no tās dalībvalstīm - Krieviju. Linkevičs un Vaščikovskis atgādināja, ka pašlaik Eirāzijas Ekonomiskās savienības prezidējošā valsts ir Baltkrievija.

Vēstuli Polijas un Lietuvas ārlietu ministri nosūtīja pēc tam, kad Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers pirms mēneša informēja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, ka devis rīkojumu EK darbiniekiem analizēt iespējas veicināt ciešākas ES un Eirāzijas Ekonomiskās savienības attiecības.

Junkers tolaik norādīja, ka ideja par integrētu tirdzniecību no Lisabonas līdz Vladivostokai ir nozīmīgs un vērtīgs mērķis. Viņš uzsvēra, ka lēmumi ir jāsaskaņo ar to, kā tiek īstenota Minskas vienošanās par pamiera režīmu Ukrainā.

Eirāzijas Ekonomiskā savienība ir starptautiska ekonomiskā apvienība bijušās Padomju Savienības teritorijā, par kuras izveidi Eirāzijas Ekonomiskās kopienas vietā 2014. gada 29. maijā vienojās Baltkrievijas, Kazahstānas un Krievijas prezidenti. Līgums par savienības izveidi stājās spēkā 2015. gada 1. janvārī. 2015. gada 2. janvārī tai pievienojās arī Armēnija, bet 2015. gada 8. maijā - Kirgizstāna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!