Foto: DELFI

Lietuvas kriminālpolicijas biroja darbinieki starptautiskā operācijā sadarbībā ar ārvalstu kolēģiem Lietuvā un Spānijā aizturējuši 52 ar ieroču kontrabandu saistītas personas, tai skaitā 24 Lietuvas pilsoņus.

Šie cilvēki Lietuvā un citās Eiropas Savienības valstīs uzpirkuši deaktivētus, proti, kolekcionāriem paredzētus, automātiskos un pusautomātiskos ieročus un pārtaisījuši tos, lai tie atkal būtu lietojami, preses konferencē Viļņas Policijas departamentā paziņojis Kriminālpolicijas biroja priekšnieka vietnieks Andžejs Roginskis.

Lietuvā aizturēti deviņi šīs valsts pilsoņi un Spānijā – vēl 15, tai skaitā noziedzīgās pasaules pārstāvis Darjus Mačansks, kas saistīts ar tā dēvēto Daktaru bandu. Kopumā aizturētie pārstāv 12 valstis – Bolīviju, Kolumbiju, Panamu, Azerbaidžānu, Krieviju, Ukrainu, Lielbritāniju un Īriju.

Tādējādi iznīcināts viss nelegālais ieroču tirdzniecības tīkls, noskaidroti gan tā līderi, kas ir Spānijā aizturētie Lietuvas pilsoņi, gan starpnieki. Daļa no viņiem Lietuvas policijai jau bijuši zināmi saistībā ar narkotiku tirdzniecību.

Viens no galvenajiem noziedzīgās darbības organizētājiem ir jau pieminētais Mačansks, kurš Lietuvā tiek meklēts kopš 2012. gada. 2015. gadā viņa aizturēšanai izdots Eiropas orderis.

Operācijas laikā iegūti pierādījumi par aptuveni 50 nelikumīgi pārdotiem ieročiem, kuri vispirms uzpirkti kā deaktivēti, bet vēlāk atkal pielāgoti lietošanai. Daļa no tiem realizēti Lietuvā, bet daļa kontrabandas ceļā nogādāti uz Spāniju.

Lielākā daļa ieroču atrasti un konfiscēti, un šobrīd tiek mēģināts noskaidrot, kādam nolūkam tie bija domāti.

Pēc Roginska teiktā, bijuši arī gadījumi, kad tiek mēģināts pārdot vēsturiskus ieročus, bet lielākoties runa ir par mūsdienās plaši pazīstamām markām, tostarp "Iž-Baikal", "Makarov", Kalašņikova automātiem un snaiperu šautenēm.

Kā norādījis Lietuvas policijas ģenerālkomisāra vietnieks Edvards Šileris, operācijas gaitā liela uzmanība veltīta "terorisma dimensijai", proti, iespējai, ka ieroču tirgotāji varētu būt saistīti ar personām, kas tos vēlējās iegādāties, lai izmantotu teroristiskai darbībai.

"Analīze liecina, ka nelegāli, deaktivēti ieroči nereti tiek ļoti sekmīgi lietoti noziedzīgām darbībām, tostarp teroristiskos nolūkos. Spriežot pēc pircējiem, kuru vārdus mēs šobrīd īpaši negribam atklāt, tāda saistība pastāv," viņš piebildis.

Pēc Roginska teiktā, operācijas gaitā atsavināta nauda un mantiskās vērtības, tostarp aptuveni 10 dārgi automobiļi Spānijā. Lēsts, ka atsavinātā īpašuma kopējā vērtība sniedzas simtos tūkstošu eiro. Pie aizturētajiem atrasts arī liels daudzums narkotisko vielu, identificētas narkotiku audzēšanas vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!