No visām trim Baltijas valstīm visvairāk Eiropas Savienībai (ES) uzticas Lietuvas iedzīvotāji, liecina starptautiskās aptaujas rezultāti.
Lietuvas valdības Eiropas lietu komisija informēja, ka novembrī aptauju veica visās valstīs, kuras ir sākušas sarunas ar ES: Bulgārijā, Čehijā, Igaunijā, Ungārijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā, Rumānijā, Slovākijā, Slovēnijā, Kiprā un Maltā.

Aptaujāti arī iedzīvotāji ES kandidātvalstī Turcijā, kā arī Horvātijā, kas arī tiecas uz iestāšanos ES. Šā gada maijā, kad tika veikta analoģiska aptauja, Kipras un Maltas iedzīvotāji tajā nepiedalījās.

Salīdzinot ar iepriekšējiem sabiedriskās domas pētījumiem, jauniegūtie dati liecina, ka uzticība ES ir augusi: Lietuvā par diviem punktiem (līdz 116), Latvijā - par pieciem punktiem (līdz 112).

Indeksa skala ir no nulles, kas apzīmē visnoraidošāko attieksmi, līdz 200, kas liecina par vispozitīvāko nostāju.

Uzticība ES visvairāk pieaugusi Igaunijā - par 14 punktiem (līdz 109).

Visaugstākais ES uzticības indekss, līdzīgi kā maija aptaujā, ir Rumānijā (142) un Bulgārijā (134).

Čehijas iedzīvotāji diezgan skeptiski izturas pret ES, un šajā valstī ES uzticības koeficients ir tikai 95.

Sešu kandidātvalstu - Bulgārijas, Kipras, Rumānijas, Polijas, Ungārijas, Slovākijas -iedzīvotāji uzskata, ka viņu valstis jau ir gatavas iestāties ES (indekss šajās valstīs pārsniedz 100). Pirms pusgada tādās domās bija tikai bulgāri un rumāņi.

Piesardzīgi savas valsts gatavību iestāties ES vērtē lietuvieši (99, salīdzinoši ar maiju šis rādītājs paaugstinājies par sešiem punktiem), Latvijā (89), Igaunijā (93), Slovēnijā (92) un Čehijā (89). Pēdējās četrās valstīs gatavības indekss, salīdzinot ar maiju, ir palielinājies.

Lielākā daļa respondentu uzskata, ka ekonomiskā situācija viņu valstī pēc iestāšanās ES uzlabosies. Šādu viedokli visaktīvāk atbalsta rumāņi (155), bulgāri (149) un horvāti (142).

Lietuvas un Latvijas iedzīvotāju atbalsts šim viedoklim ir viduvējs - 127.

Deviņu kandidātvalstu iedzīvotāji balsotu par iestāšanos ES. Vislielākais atbalsts novembrī bija Rumānijas iedzīvotāju vidū (80 procenti), kā arī Bulgārijā (73 procenti).

Līdzīgi kā pirms pusgada, visniecīgākais atbalsts eirointegrācijai ir Igaunijā (38 procenti) un Latvijā (47 procenti).

Starptautiskās aptaujas rezultāti liecināja, ka novembrī 53 procenti Lietuvas iedzīvotāju referendumā būtu gatavi balsot par savas valsts pievienošanos ES.

Tajā pašā laikā sabiedriskās domas pētījumu centra "Vilmorus" veiktās aptaujas rezultāti rāda, ka par iestāšanos ES balsotu tikai 46,4 procenti Lietuvas iedzīvotāju.

Desmit ES kandidātvalstis cer nākamgad slēgt sarunas par iestāšanos savienībā, bet 2004.gadā būt gatavas uzņemties dalībvalstu pienākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!